За кордоном

У США сенатор-республіканець заблокував прискорене виділення $40 млрд допомоги Україні

13 травня 2022, 09:41Новини180

Этот материал также доступен на русском

Процедура була заблокована республіканцем Рендом Полом. Він вимагає додати до законопроєкту пункт про аудит витрат федеральним інспектором

  • Посилання скопійованоlink copied

Сенат Конгресу США не домовився про ухвалення в прискореному режимі законопроєкту про надання 40 мільярдів доларів допомоги Україні. Процедура була заблокована республіканцем Рендом Полом. Він вимагає додати до законопроєкту пункт про аудит витрат федеральним інспектором, констатує “Радіо Свобода”.

Законопроєкт про виділення майже 40 мільярдів доларів Палата представників Конгресу ухвалила 10 травня. «За» проголосували 367 конгресменів, «проти» – 57. Президент США Джо Байден просив у Конгресу 33 мільярди доларів для України, але конгресмени навіть збільшили запропоновану суму.

Для виділення грошей закон має бути схвалений у Сенаті й підписаний президентом. Сенатори, більшість із яких схвалюють документ, планували погодити його вже цього тижня – виділені раніше кошти мають вичерпатися до 19 травня. Проте Пол зажадав додати до тексту призначення спеціального інспектора, який стежитиме, як витрачатимуться 40 мільярдів.

Пол представляє штат Кентуккі, як і лідер республіканської меншини в сенаті Мітч Макконел. Макконел звинуватив колегу в тому, що той «не хоче допомогти Україні». Макконел і лідер більшості в Сенаті, представник Демократичної партії Чак Шумер запропонували проголосувати за ухвалення пропозиції Пола у вигляді поправки до закону. Він відмовився це зробити.

Сенатор, який заблокував швидке виділення грошей, відкинув звинувачення в небажанні допомогти Україні. «Це безвідповідально викидати лопатою 40 мільярдів і не знати, куди вони підуть», – заявив він.

Тепер голосування за документом відкладене на кілька днів і відбудеться наступного тижня. Пол не зможе сам заблокувати його ухвалення. Проте якщо в текст вдасться внести якісь зміни, документ потрібно буде повернути до Палати представників для нового схвалення.

Джо Байден два тижні тому звернувся до законодавців США із закликом схвалити додаткові 33 мільярди доларів допомоги Україні. Президент США закликав Конгрес діяти швидко, щоб він міг підписати законопроєкт до того, як чинна оборонна допомога для України закінчиться пізніше цього місяця.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму