Зверніть увагу

У 2023 році податківці планують провести 4012 планових перевірок

28 грудня 2022, 17:05Новини510

Этот материал также доступен на русском

Більше перевірок посідає підприємства агросектору, будівництва, неспеціалізованої оптової торгівлі

  • Посилання скопійованоlink copied

Державна податкова служба (ДПС) опублікувала план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік. Всього податківці запланували провести понад 4 тисячі планових перевірок.

Як повідомляє YouControl, у 2023 році податківці планують провести 4012 планових перевірок, з яких 2551 припадає на перевірку юридичних осіб.

На 2022 рік було заплановано 5053 перевірки, тобто на 50% більше. Чиновників з ДПС також зацікавила діяльність 1461 ФОПів у 2023 році, що на 14% менше плану 2022 року (1706).

«Проте таку динаміку навряд чи можна назвати зниженням регуляторного тиску, адже це приблизно той самий рівень, якщо враховувати окуповані в 2022 році території України», — відзначають аналітики YouControl.

Протягом 2023 року ДПС щомісяця планує в середньому перевіряти від 200 до 300 юридичних осіб. У січні перевірок не заплановано, найменше стартів перевірок буде у лютому — всього 3. Але вже з весни почнеться зростання: так, у березні заплановано 205 перевірок. А максимальна кількість припадає на вересень наступного року — 315.

Планові податкові перевірки загалом рівномірно розподілені впродовж року: щомісяця ДПС планує опрацьовувати не менше 100 ФОПів. Найбільше перевірок індивідуальних підприємців припадає на серпень (170), а також вересень-жовтень (164−162).

Найменш інтенсивні планові місяці початку перевірок — березень-квітень (102−110 перевірок).

З точки зору регіонального розподілу найвища концентрація планових податкових перевірок юридичних осіб зафіксована у м. Київ (505, що складає 21,6% від загальної кількості). А також серед компаній основних економічно-активних регіонів: Дніпропетровської (192), Харківської (186), Київської (156) та Львівської областей (153).

Серед ФОПів географія розподілу перевірок дещо відрізняється. Найбільше цікавиться податкова підприємцями Харківщини (112 планових перевірок, 7,7%), Київщини (106), Вінниччини (99) та Одещини (92). Тоді як на столицю припадає всього 90 перевірок ФОПів.

Найбільше перевірок припадає на підприємства агросектору, будівництва, неспеціалізованої гуртової торгівлі. Зацікавлені податківці і в посиленому контролі за гуртовою торгівлею паливом, вантажним автомобільним транспортом та торговцями деревиною і будівельними матеріалами.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ДПС

Статті • Влада i люди
Слід зразу наголосити, що ніяких кардинальних змін у принципах оподаткування доходів фізичних осіб не відбулось

ДПС

Статті • Влада i люди
Можна прогнозувати збільшення звернень органів ДПС до судів із позовами про стягнення боргів з податків та зборів

ДПС

Статті • Влада i люди
Норми права постійно зазнають трансформації

ДПС

Статті • Влада i люди
Платники податків зобов’язані зберігати оригінали відповідних документів, що підтверджують неможливість виконання податкового обов’язку

ДПС

Статті • Влада i люди
Податкова амністія — це остання можливість для фізичних осіб легалізувати свої статки

ДПС

Статті • Влада i люди
У 2021-му у фокусі уваги податківців будуть підприємства, що здійснюють діяльність у сфері фінансів, оптової та роздрібної торгівлі, підприємства транспорту та переробної промисловості