Проблемні боргиЗа кордоном

Центробанк рф обмежив видачу незабезпечених споживчих кредитів росіянам

22 листопада 2022, 13:07Новини289

Этот материал также доступен на русском

У першому кварталі 2023 року частку наданих позичальникам із борговим навантаженням понад 80% кредитів буде обмежено до 25% від загального обсягу кредитування.

  • Посилання скопійованоlink copied

Центробанк рф обмежив видачу незабезпечених споживчих кредитів росіянам місцевими банками та мікрофінансовими організаціями.

У ЦБ рф таке рішення пояснюють зростанням закредитованості громадян росії та пов’язаних із цим ризиків, пише БЦ з посиланням на “Коммерсант”.

Зокрема, у першому кварталі 2023 року частку наданих позичальникам із борговим навантаженням понад 80% кредитів буде обмежено до 25% від загального обсягу кредитування.

Водночас ЦБ рф визнає високий попит серед громадян на такі кредити.

“Незабезпечене споживче кредитування зростає стійко високими темпами (у серпні-жовтні 2022 року середньомісячне зростання заборгованості склало 0,9%) і залишається пріоритетним сегментом для банків через високу маржинальність”, – описує ЦБ рф обставини, що вплинули на ухвалення рішення про обмеження споживчого кредитування.

У тексті зазначається, що умови “структурної перебудови економіки” (конструкція, за допомогою якої ЦБ описує економічні зміни в Росії після повномасштабного вторгнення в Україну), за яких відбувається зростання закредитованості громадян, можуть спровокувати додаткові макроекономічні ризики на тлі кредитних тенденцій.

Як зауважили аналітики ВТБ, на початку листопада попит на роздрібні кредити серед росіян суттєво збільшився. Показник зріс на 27% щодо першої половини жовтня.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?