Тариф на транзит нафти через Україну з січня 2023 року збільшиться на 18%

27 грудня 2022, 14:08Новини408

Этот материал также доступен на русском

Причина – руйнація української енергетичної інфраструктури, що продовжується

  • Посилання скопійованоlink copied

Тариф на транзит нафти через територію України до Угорщини та Словаччини з 1 січня 2023 року збільшиться на 18,3% – з EUR11,5/тонна до EUR13,6/тонна, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна» джерело в уряді. .

Інформацію також підтверджують російські ЗМІ із посиланням на дані на сайті російської «Транснефти».

У листопаді агентство Bloomberg з посиланням на лист «Укртранснафти» до «Транснафти» повідомило, що українська сторона повідомила російську про необхідність збільшити тариф на 18% у зв’язку з руйнацією української енергетичної інфраструктури, що продовжується, що призвело до значного дефіциту електроенергії, збільшення її вартості, нестачі палива, запасні частини.

Крім того, збільшились витрати на організацію безпечних умов праці персоналу та охорону об’єктів українського нафтотранспортного оператора.

Як повідомлялося, тариф на транзит нафти через Україну для «Транснафти» з 1 січня 2022 року збільшився з EUR8,6/тонна до EUR9/тонна, з 1 квітня 2022 року – до EUR11,5/тонна.

«Укртранснафта» у 2021 році знизила транзит нафти територією України трубопровідним транспортом до країн Європи та Білорусі на 3,2% (на 427,2 тис. тонн) порівняно з 2020 роком – до 12 млн 724,8 тис. тонн. Зокрема, транзит у напрямку Будковце (Словаччина) становив 8 млн 594,3 тис. тонн (+1,6% до 2020-го), Фенешлітку (Угорщина) – 3 млн 411,5 тис. тонн (-10,6% ), Мозиря (Білорусь) – 719 тис. тонн (-18,2%).

ЄС та Великобританія з 5 грудня 2022 року запровадили ембарго на закупівлю російської нафти, а також участь їхніх компаній у транспортуванні російської нафти морем та надання відповідних послуг. Угорщині, Чехії та Словаччині вдалося домогтися виключення на введення ембарго на російську нафту з боку ЄС.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму