Проекти та інновації

Світовий банк схвалив кредит Україні на $200 млн

6 травня 2021, 12:54Новини235

Этот материал также доступен на русском

Портфель інвестпроектів СБ в Україні зараз становить понад $3 млрд в рамках дев’яти проектів та Програми заради результатів і зросте приблизно до рівня $3,6 млрд уже протягом наступних 2 місяців.

  • Посилання скопійованоlink copied

Рада виконавчих директорів Світового банку (СБ) в ніч на четвер затвердила проект вартістю $ 200 млн, спрямований на надання підтримки уряду України для поліпшення ефективності, якості і прозорості системи вищої освіти, – пише finance.ua.

«Проект „Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів“ сприятиме поліпшенню якості в сфері вищої освіти, підвищенню рівня її відповідності потребам ринку праці, стійкості освітньої системи і безперервності навчального процесу в ситуації пандемії COVID-19», — йдеться в прес-релізі СБ.

Проект буде впроваджуватися протягом п’яти років Міністерством освіти і науки України (МОН), яке відповідатиме за його загальну координацію.

Світовий банк вказує, що уряд визначився з необхідністю створення стимулів для оптимізації величезної мережі вузів з використанням підходу «знизу-вгору», і в останні роки їх кількість скоротилася на 25%, включаючи коледжі та технікуми, які були «фабриками дипломів», але ще багато треба зробити.

Зокрема, потрібна подальша агрегація університетів з диференціацією і диверсифікацією їх типів (таких як дослідні, професійні, викладацькі) і оптимізація їх географічної зони охоплення. Для того щоб ефективно провести такі заходи із залученням самих вузів, необхідні інституційні аудити для кожного з них.

СБ нагадує, що портфель його інвестиційних проектів в Україні зараз становить понад $ 3 млрд в рамках дев’яти проектів та Програми заради результатів і зросте приблизно до рівня $ 3,6 млрд уже протягом наступних двох місяців. Ці інвестиції спрямовані на підвищення якості основних державних послуг в інтересах всього населення: водопостачання, каналізація, централізоване теплопостачання, постачання електроенергії, енергоефективність, дороги, соціальний захист, охорона здоров’я, розвиток приватного сектору.

Загалом з 1992 року банк виділив Україні в рамках приблизно 70 проектів і програм близько $ 13 млрд.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?