Суд заборонив ФГВФО продавати борги групи Кавицьких і стягувати предмети іпотеки

29 липня 2021, 12:26Новини282

Этот материал также доступен на русском

За даними ФГВФО, рішення суду першої інстанції від 27.03.2017 дозволяло вивести з Дельта Банку (як правонаступника Сведбанку) активи, пов’язані з групою компаній Кавицьких, на 418 млн грн.

  • Посилання скопійованоlink copied

07.07.2021 Печерський райсуд м. Києва відмовився задовольнити клопотання Дельта Банку про скасування заходів забезпечення, вжитих ухвалою цього суду від 28.12.2020 (в справі №757/56776/20-ц), якими за клопотанням Михайла та Оксани Кавицьких було заборонено для Дельта Банку вчиняти будь-які дії щодо продажу прав вимоги за низкою кредитних договорів, позичальниками за якими є ТОВ “Кавицький” і позивачі, а також заборонено вчиняти будь-які дії щодо звернення стягнення на предмети іпотеки.

Разом з тим, 17.02.2021 Київський апеляційний суд частково задовольнив апеляційні скарги НБУ і ФГВФО та скасував рішення Печерського райсуду м. Києва від 27.03.2017 (у справі №757/61632/16-ц) в частині визнання недійсними 8 іпотечних договорів, які Сведбанк (його правонаступник – Дельта Банк) уклав з ТОВ “Кавицький” і фізособами, – повідомляє finbalance.

За даними ФГВФО, рішення суду першої інстанції від 27.03.2017 дозволяло вивести з Дельта Банку (як правонаступника Сведбанку) активи, пов’язані з групою компаній Кавицьких, на 418 млн грн.

Як зазначалося, за договорами іпотеки в забезпеченні Дельта Банку по кредитам для групи Кавицьких – комерційна нерухомість у центрі Києва площею майже 2 тис кв м (офіси та магазини одягу й аксесуарів luxury-сегменту на вул. Хрещатик (Пасаж), вул. Володимирській, вул. Городецького; один з об’єктів – на вул. Сагайдачного – був на реконструкції).

Крім того, повідомлялося, що в заставі Дельта Банку – земельні ділянки площею 1,1682 га в Обухівському районі Київської області. Цільове призначення – «для будівництва готельно-ресторанного та торгівельно-розважального комплексу». Ці ділянки – на фасадній стороні новообухівської траси, неподалік популярних ресторанних комплексів.

Раніше ФГВФО оцінював можливі втрати кредиторів Дельта Банку “внаслідок доведення його до банкрутства” (цитата) на суму щонайменше 24,5 млрд грн.

При цьому Фонд гарантування заявляв, що ринкова вартість активів Дельта Банку була визначена незалежними оцінщиками на рівні 27,4 млрд грн, або 30% від суми, зазначеної «на папері» на 01.01.2017 (94,27 млрд грн).

ФГВФО виплатив компенсації вкладникам Дельта Банку в межах гарантійної суми на 15,9 млрд грн (97% запланованих виплат).

За даними НБУ, борг Дельта Банку по рефінансу на початок грудня-2019 становив 4,9 млрд грн.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
Важливо довести, що знищення або пошкодження об’єкту відбулось внаслідок збройної агресії рф

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
У 2021 році динаміка практики щодо притягнення до солідарної відповідальності зросла до 10 справ, а у 2022 – вже до 17