Суд визнав банкрутом фінансову компанію “Фагор”

9 січня 2023, 12:10Новини1028

Фонд гарантування вкладів виступав третьою стороною в судовому процесі на стороні позивача

  • Посилання скопійованоlink copied

07.12.2022 Госпсуд м. Києва визнав банкрутом ТОВ “Фінансова компанія “Фагор” і відкрив ліквідаційну процедуру (справа №910/18839/19).

За даними ФГВФО, у травні 2016 року банк “Михайлівський” за кілька днів до визнання його неплатоспроможним переуступив права вимоги за майже 111 тисячами роздрібних кредитів на 680 млн грн за 480,6 млн грн для фінкомпанії “Плеяда”, яка в свою чергу переуступила цей кредитний портфель для фінкомпанії “Фагор”.

16.01.2020 Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу Фонду гарантування, скасував рішення Госпсуду м. Києва від 24.05.2019 і постанову Північного апеляційного госпсуду від 03.12.2019 (у справі №910/11298/16), якими ліквідатору банку “Михайлівський” було відмовлено в задоволенні позову до фінкомпаній “Плеяда” і “Фагор” про визнання недійсним договору факторингу, укладеного між відповідачами, визнання відсутнім у “Фагора” прав вимоги до фізосіб-позичальників банку “Михайлівський” і про зобов’язання “Фагора” передати для “Михайлівського” кредитну документацію. Верховний Суд направив цю справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Як повідомляв ФГВФО, 01.07.2021 Північний апеляційний госпсуд виніс постанову у справі №910/11298/16, якою задовольнив апеляційну скаргу на рішення суду попередньої інстанції та підтвердив недійсність договору факторингу, який був укладений банком «Михайлівський» напередодні визнання його неплатоспроможним з ТОВ «ФК «Плеяда». Згодом «Плеяда» «відступила» права вимоги за цими кредитами фінкомпанії “Фагор”. Фонд гарантування вкладів відніс ці договори факторингу до категорії нікчемних, оскільки вважав ціну продажу активів заниженою.

Як зазначалося, апеляційна скарга була подана ТОВ «Діджи Фінанс» – компанією, яка придбала права вимоги за кредитними договорами банку «Михайлівський» на аукціоні ФГВФО і “має всі правові підстави для стягнення коштів з позичальників банку” (цитата).

Фонд гарантування вкладів виступав третьою стороною в судовому процесі на стороні позивача.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Після початку війни та запровадження воєнного стану законодавець змінив правове регулювання сфери кредитування

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Заява має подаватися до органу, яка у даний момент здійснює кримінальне провадження: під час досудового розслідування — до слідчого чи прокурора, а під час судового провадження —…

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Законодавство передбачають більш ніж достатню кількість важелів та ефективних правових інструментів, якими може скористатися кредитор при здійснені захисту своїх майнових прав

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Як буде змінюватися ринок NPL в 2021 році, і чому одним з його драйверів стане продаж кредитних портфелів держбанків.