За кордономОгляд ЗМІ

Суд в Ізраїлі не буде розглядати позов “Приватбанку” проти Коломойського і Боголюбова

2 червня 2023, 14:17Новини245

Этот материал также доступен на русском

Також суд відмовив у задоволенні заяви колишніх власників щодо їхнього переслідування з боку українського уряду, що, на думку суду, послаблює аргументи на користь того, щоб спір розглядався в Україні

  • Посилання скопійованоlink copied

Окружний суд Тель-Авіва визнав, що не має юрисдикції для розгляду позову “Приватбанку” проти колишніх акціонерів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Як ідеться в повідомленні банку, суд постановив, що для цілей оцінки наявності юрисдикції для розгляду справи “Приватбанк” належним чином довів, що під час знаходження у власності Коломойського та Боголюбова кошти з нього були виведені до Ізраїлю за допомогою низки складних та ретельно продуманих переказів, – пише БЦ.

Суд розкритикував Коломойського та Боголюбова за ненадання будь-яких фактичних даних у відповідь на заяви проти них та неявку на перехресний допит, що, на думку “Приватбанку”, свідчить про безпосереднє залучення до скоєння шахрайських дій.

Також суд відмовив у задоволенні заяви колишніх власників щодо їхнього переслідування з боку українського уряду, що, на думку суду, послаблює їхні аргументи на користь того, щоб спір розглядався в Україні.

Нагадаємо, 18 грудня 2019 року “Приватбанк” подав позов у Ізраїлі щодо шахрайських дій, серед інших, проти його колишніх власників, олігархів-мільярдерів, Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Банк заявив, що відповідачі реалізували незаконну схему привласнення коштів у розмірі щонайменше $600 млн, що були незаконно виведені з “Приватбанку” в період з 2007 по 2011 роки та розміщені на банківському рахунку одного з найбільших банків Ізраїлю – Ізраїльського Банку Дисконт (Israel Discount Bank, ІБД).

У своєму недавньому рішенні суд постановив, що позов піднімає серйозні питання для широкого публічного розгляду через залучення до справи ІБД. У зв’язку з цим суд встановив, що, оскільки ІБД має намір використовувати ізраїльське процесуальне право для виклику колишніх власників у справі з метою визначення позовних вимог “Приватбанку” до ІБД, “не може бути сумнівів у тому, що Коломойський та Боголюбов будуть зобов’язані захищати свою позицію щодо позову “Приватбанку” в Ізраїлі”.

“Ми позитивно оцінюємо висновки суду щодо наявності в “Приватбанку” достатньої для судового розгляду справи щодо шахрайства проти його колишніх власників на загальну суму в сотні мільйонів доларів. Відсутність будь-якої обґрунтованої лінії захисту з боку пана Коломойського і пана Боголюбова та їхня повна відмова давати свідчення свідчить тільки про те, що вони на кожному кроці намагаються уникнути будь-якої відповідальності за свою неприпустиму та протиправну поведінку. Ми, як і раніше, впевнені, що Ізраїль є належною юрисдикцією для розгляду цього позову, і ми будемо продовжувати домагатися справедливості в усіх юрисдикціях, де це буде можливо”, – заявив голова правління “Приватбанку” Герхард Бьош.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?