Огляд ЗМІ

США з союзниками погодили два обмеження цін на російські нафтопродукти

23 січня 2023, 15:09Новини111

Обмеження цін на російські нафтопродукти має запрацювати у лютому, разом із набуттям чинності ембарго на постачання нафтопродуктів з росії в ЄС

  • Посилання скопійованоlink copied

Країни «Великої сімки» домовилися встановити дві різні граничні ціни на російські нафтопродукти: одну – на продукти, які продаються з премією до ціни на нафту (наприклад, дизельне пальне чи газойль), другу – на продукти, які торгуються нижче від вартості нафти (мазут).

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів США за підсумками зустрічі заступника міністра Воллі Адеємо з колегами з коаліції країн, які запровадили обмеження цін на російську нафту, передає «Бізнес.Цензор».

«Заступники міністрів фінансів відзначили, що обмеження цін має дві мети – обмежити доходи росії від експорту нафти й стабілізувати світові постачання енергоресурсів. Вони погодилися, що на нафтопродукти доцільно встановити дві різних граничні ціни: одну – на продукти, які продаються з надбавкою до ціни на сиру нафту (наприклад, дизельне пальне чи газойль), другу – на продукти, які торгуються нижче від вартості нафти (мазут)», – йдеться у повідомленні.

Обмеження цін на російські нафтопродукти має запрацювати у лютому, разом із набуттям чинності ембарго на постачання нафтопродуктів з росії в ЄС.

У Мінфіні США зауважили, що у березні також відбудеться перегляд граничних цін на російську нафту. Це дасть змогу врахувати зміни на світових ринках після запровадження обмежень на нафтопродукти.

Нагадаємо, на початку грудня країни групи G7 оголосили, що погодилися встановити «стелю» цін на нафту, яка експортується з рф морем, на рівні $60 за барель.

Раніше міністр фінансів рф антон сілуанов називав серед найбільших ризиків для російського бюджету зменшення нафтогазових доходів унаслідок запровадження обмеження цін на російську нафту.

За офіційними даними мінфіну рф, середня ціна на нафту російської експортної марки Urals у грудні 2022 року зменшилась до $50,47 за барель, порівняно із $66,47 за барель у листопаді й $70,62 за барель – у жовтні минулого року. Порівняно з груднем 2021 року ціна на барель Urals упала у 1,4 раза.

У січні 2023 року ціни на російську нафту продовжили знижуватися. За даними Bloomberg, російська нафта сорту Urals, що є основою енергетичного експорту рф, 6 січня здешевшала до $37,8 за барель у порту приморська на Балтійському морі. 9 січня на санкт-петербурзькій товарно-сировинній біржі укладено угоду, що передбачає продаж 10 тис. тонн нафти за 218 млн рублів, або за $42,19 за барель.

Однак країни Європейського Союзу продовжують обговорювати граничну ціну на російську нафту і, швидше за все, домовляться про її додаткове зниження.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму