За кордоном

США вперше покажуть суперсекретний літак B-21 (ВІДЕО)

26 листопада 2022, 00:10Новини8440

Этот материал также доступен на русском

B-21 Raider стане основою стратегічної авіації США

  • Посилання скопійованоlink copied

На наступному тижні США вперше продемонструють публіці свій стратегічний бомбардувальник нового покоління B-21 Raider, який досі тримався у суворій таємності.

Востаннє США представляли новий бомбардувальник ще під час холодної війни. У майбутньому B-21 має стати одним із ключових елементів ядерної тріади США.

Досі публіці показувалися лише комп’ютерні зображення найновішого американського стратегічного бомбардувальника B-21. У жовтні корпорація Northrop Grumman продемонструвала 11-секундне відео з цим літальним апаратом, але він був прикритий величезним білим полотнищем. Наприкінці ролика на екрані висвічувалась дата: 2 грудня 2022 року. І напис: “Це змінить все”. Цього дня журналісти зможуть нарешті зняти фізичний прототип бомбардувальника, аналога якому, як стверджують його розробники, у світі поки що немає.

Показ на заводі Northrop Grumman у місті Палмдейл (штат Каліфорнія), проте, теж пройде в умовах обмеженого доступу: фотографам заздалегідь вказали, з яких ракурсів машину можна знімати, а з яких не можна, і заборонили брати телеоб’єктиви. Пентагон хоче показати своє нове диво техніки, але так, щоб опоненти — насамперед Росія та Китай — не дізналися про нього зайвого.

«Презентація B-21 Raider стане історичним моментом для наших військово-повітряних сил та країни. Востаннє ми представляли новий бомбардувальник понад 30 років тому», – заявив начальник штабу ВПС генерал Сі Кью Браун.

За його словами, ударний бомбардувальник шостого покоління поступово замінить B-1 Lancer, B-2 Spirit (саме він був представлений наприкінці холодної війни — 22 листопада 1988 року там же, у Палмдейлі) та B-52 Stratofortress (спроектований ще 1950-го. х). B-21 Raider стане основою стратегічної авіації США.

Новий літак здатний нести як звичайну, і ядерну зброю. За даними Пентагону, він має «неперевершену малопомітність» і «підвищену систему виживання».

Машину назвали не B-3, як багато хто спочатку очікував, а B-21: «бомбардувальник 21-го століття». Raider – на честь “рейду Дуліттла” – знаменитого нальоту 16 американських бомбардувальників на Японію в 1942 під керівництвом Джеймса Дуліттла. У церемонії наділення літального апарату такою назвою взяв участь останній живий ветеран цього рейду Річард Коул.

Перший випробувальний політ прототипу B-21 має відбутися у 2023 році з авіабази Елсуорт (Південна Дакота).

 

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму