Проекти та інновації

Шість банків вперше нададуть консорціумний кредит «Укравтодору»

26 серпня 2021, 12:38Новини351

Этот материал также доступен на русском

Укрексімбанк запропонував унікальний на ринку механізм консорціумного кредитування, в якому виступить координатором угоди з часткою 45%.

  • Посилання скопійованоlink copied

Як повідомляє пресслужба держбанку, 27 серпня в головному офісі Укрексімбанку відбудеться публічне підписання першого в Україні договору консорціумного кредиту між «Укравтодором» та банками-партнерами, – пише Фінансовий клуб.

У проєкті також беруть участь Ощадбанк, Укргазбанк, ТАСкомбанк, Банк Кредит Дніпро та ПУМБ.

Для зменшення ризиків концентрації кредитних портфелів банків та залучення необхідного обсягу ресурсів у найкоротші строки за оптимальними параметрами Укрексімбанк запропонував унікальний на ринку механізм консорціумного кредитування, в якому виступить координатором угоди з часткою 45%.

Як організатор консорціуму Укрексімбанк провів переговори з потенційними учасниками, структурував кредитну угоду, організовано весь процес збору та підготовки документів для підписання.

Натомість «Укравтодор» отримує єдині від всіх банків-партнерів умови та надалі взаємодіє виключно з банком-координатором. У результаті для Держагентства автомобільних доріг вдалося забезпечити ставку кредитування на рівні навіть нижчому ніж від міжнародних фінансових організацій.

Передумовами реалізації проекту стали консультації з Міністерством інфраструктури щодо продовження фінансування програми «Велике будівництво», де було наголошено на тому, що жоден український банк не може самостійно надати таку значну суму коштів, адже вона перевищує нормативи банків.

Торік Укравтодор отримав 23,5 млрд грн держгарантій. Під них на внутрішньому ринку були розміщені 12-місячні облігації на 5,78 млрд грн у квітні, на 5,08 млрд грн – у червні та на 3,5 млрд грн – у листопаді.

Також у серпні Укравтодор розмістив трирічні облігації на 2,87 млрд грн, у листопаді – п’ятирічні на 2 млрд грн. Покупцем усіх євробондів виступав Укрексімбанк.

У 2021 році уряд затвердив Укравтодору гарантій на 20 млрд грн на позики терміном до 15 років і перелік проектів, на реалізацію яких можуть залучатися кошти під ці гарантії в рахунок збільшення обсягів будівництва та реконструкції нових автошляхів.

20 травня Верховна Рада призначила новим міністром інфраструктури керівника «Укравтодору» Олександра Кубракова.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Після початку війни та запровадження воєнного стану законодавець змінив правове регулювання сфери кредитування

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Заява має подаватися до органу, яка у даний момент здійснює кримінальне провадження: під час досудового розслідування — до слідчого чи прокурора, а під час судового провадження —…

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Законодавство передбачають більш ніж достатню кількість важелів та ефективних правових інструментів, якими може скористатися кредитор при здійснені захисту своїх майнових прав

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Як буде змінюватися ринок NPL в 2021 році, і чому одним з його драйверів стане продаж кредитних портфелів держбанків.