Зверніть увагу

Що робити людині, на яку шахрайським шляхом був оформлений чужий кредит?

29 квітня 2021, 09:29Новини431

Этот материал также доступен на русском

На будь-якому етапі (при спілкуванні з банківськими працівниками, слідчими або в суді) вашими основними аргументами (доказами) будуть оригінал паспорта та результати почеркознавчої експертизи.

  • Посилання скопійованоlink copied

Якщо банк пред’являє вам претензії щодо погашення кредитної заборгованості, а ви в дійсності не зверталися в банк за подібною послугою і не отримували кредитні кошти, то, ймовірно, має місце або помилка банку, або факт умисних шахрайських дій, вчинених «поганими хлопцями» з використанням ваших персональних даних, – повідомляє Простобанк.

У такій ситуації здійснювати будь-які платежі і тим самим погашати чужі борги однозначно не варто.

У телефонній розмові з представником банку рекомендується впевнено заявити про свою позицію і попросити (будьте чемні, вони просто роблять свою роботу) ще раз перевірити інформацію по «вашому» кредиту.

Як правило, якщо це була звичайна помилка, то на етапі телефонного дзвінка все і закінчиться. Якщо ні, і банк наполягає на тому, що ви його клієнт і у вас є заборгованість, тут все багато в чому залежить від того, наскільки дії банку (дзвінки, листи, смс і т.д.) для вас дискомфортні і чи готові ви далі миритися з таким станом речей. Рано чи пізно банк буде змушений звернутися до суду, де у вас з’явиться можливість упевнено довести свою непричетність до кредитної операції.

Якщо ви готові зайняти активнішу громадянську позицію, а також внести свою лепту у справу боротьби зі злочинністю, для початку підготуйте письмову заяву на адресу банку.

У заяві опишіть ситуацію, вкажіть будь-які факти або обставини, які прямо або побічно підтверджують викладене (наприклад, в останній момент укладання угоди ви могли перебувати за кордоном, на стаціонарному лікуванні, проходили військову службу і т.п.).

Із заявою і оригіналом паспорта відвідайте банк і попросіть про зустріч з представником служби, яка в банку відповідає за запобігання шахрайству (у багатьох банках вони існують). Це найбільш ефективний спосіб. Незалежно від того чи відбулася зустріч чи ні, а також від її попередніх результатів, залиште і зареєструйте підготовлену заяву в банку. У таких ситуаціях банки проводять розслідування, часто у взаємодії з правоохоронними органами.

Крім цього, не полінуйтеся самостійно або за допомогою юриста написати заяву в правоохоронні органи про шахрайство і необхідність перевірки даного факту.

Основне ви зробили – заявили про себе і надали можливість правоохоронним органам попрацювати в даному напрямку. Їх процесуальне завдання – порушити кримінальну справу, зібрати доказову базу, провести розслідування і передати справу до суду.

На будь-якому етапі (при спілкуванні з банківськими працівниками, слідчими або в суді) вашими основними аргументами (доказами) будуть оригінал паспорта та результати почеркознавчої експертизи. Від останньої не відмовляйтеся і знайдіть час для її проведення.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі