Розтрата коштів заводу «Антонов»: колишнього юриста підприємства заарештували

31 березня 2023, 16:46Новини377

Вищий антикорупційний суд узяв під варту колишнього директора юридичного департаменту державного підприємства «Завод «Антонов» Ігоря Дехтяренка

  • Посилання скопійованоlink copied

Вищий антикорупційний суд узяв під варту до 26 травня колишнього директора юридичного департаменту державного підприємства «Завод «Антонов» Ігоря Дехтяренка, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до розтрати понад 18 млн грн. Таке рішення 28 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива – задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного (Ігоря Дехтяренка – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Строк дії ухвали в частині застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – 60 днів, до 26 травня 2023 року включно, але в межах строку досудового розслідування. Підозрюваного (Ігоря Дехтяренка – ред.) взяти під варту в залі суду», – йдеться в рішенні.

В ухвалі не вказується прізвище підозрюваного, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про Ігоря Дехтяренка.

Суд визначив йому альтернативою 6,71 млн грн застави. У разі внесення коштів на Дехтяренка покладуть такі обов’язки: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; здати на зберігання закордонні паспорти та утримуватися від спілкування з підозрюваною директоркою адвокатського об’єднання «Ілляшев і партнери» Іриною Майоровою, а також свідками.

Нагадаємо
  • НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому юристу заводу «Антонов» і директору адвокатського об’єднання «Ілляшев і партнери» у розтраті понад 18 млн грн. За даними слідства, у липні 2018 року адвокатське об’єднання в межах договору про надання юридичних послуг мало допомогти ДП «Антонов» стягнути заборгованість із збанкрутілого АТ «Брокбізнесбанк» за депозитним договором, загальний обсяг якої становив понад 347 млн грн. Частина цієї заборгованості була забезпечена іпотекою (нежитловою будівлею у Києві, оціночна вартість якої становила понад 120 млн грн). У грудні 2018 року будівлю передали ДП «Антонов» як часткове стягнення заборгованості.
  • Згідно з укладеним договором та додатковою угодою до нього, винагорода адвокатів за надані юридичні послуги мала становити 5% від вартості переданого, проте нереалізованого майна. Натомість тодішній директор з правових питань ДП «Антонов» за змовою з директором адвокатського об’єднання погодив оплату послуг у завищеному розмірі – майже 10% від оціночної вартості будівлі (переплата у близько 7 млн грн).
  • Згодом, у травні 2021 року, на виконання законів України та розпорядження Кабінету міністрів нежитлову будівлю передали до сфери управління іншого державного органу. Тоді вона вже коштувала понад 212 млн грн. На цю суму були списані власні боргові зобов’язання ДП «Антонов» перед державою. Після того тодішній директор з правових питань ДП «Антонов», перебуваючи у змові з директором адвокатського об’єднання, погодив юридичній фірмі оплату додаткових 11 млн грн внаслідок передачі будівлі. При цьому адвокатське об’єднання до передачі будівлі від ДП «Антонов» іншій державній установі та до списання боргових зобов’язань ДП «Антонов» перед державою жодного стосунку не мало, а вказане питання взагалі не охоплювалося договором про надання юридичних послуг. У результаті дій підозрюваних держпідприємству завдано понад 18 млн грн збитків.
  • Завдяки діям детективів НАБУ на всю суму коштів, які були перераховані ДП «Антонов» адвокатському об’єднанню, ВАКС у вересні 2022 року наклав арешт. Апеляційна палата ВАКС це рішення підтвердила.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Часто єдиним ефективним способом призначити особі її заслужену пенсію за віком є лише звернення до суду

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Погане фінансування судів завжди негативно позначається на їх функціонуванні та оперативності

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Крім того, судді розповіли і про закордонний досвід щодо процедури банкрутства та порівняли його з українським

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Норми законодавства, які допускають неоднозначне або множинне тлумачення, завжди трактуються на користь особи