Проекти та інновації

Розгляд справ про банкрутство в порядку письмового провадження, – вимушена новація в умовах війни

29 вересня 2022, 19:53Новини4065

Суддя Сергій Жуков проаналізував останню судову практику в сфері банкрутства

  • Посилання скопійованоlink copied

Під час онлайн-марафону «Бізнес в умовах воєнного стану. Банкрутство. Війна боргів не спише», який відбувся 29 вересня 2022 року, цікавою інформацією поділився Сергій Жуков – суддя-спікер Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Верховник зазначив, що “зараз певним трендом є справи про неплатоспроможність фізичних осіб. І у нас в КГС їх стає все більше – до 30% від загальної кількості справ. Це певним чином дивує, тому що судді не очікували на таке активне застосування саме цієї процедури неплатоспроможності фізичних осіб (враховуючи певні нестиковки та труднощі застосування КУПБ у цій сфері)”.

Крім того суддя проаналізував останню практику в сфері банкрутства.

Наприклад, що стосується субсидіарної відповідальності, то С.Жуков звернув увагу на справу №908/314/18 від 02.08.22, в якій докладно розписано, як застосовується субсидіарна відповідальність, хто є суб’єктом субсидіарної відповідальності та що саме має бути доведено і встановлено судом.

Не менш важливою, за словами судді, є й справа №914/1661/20 від 06.07.22 щодо відкриття провадження у справі про банкрутство за ініціативою боржника. В ній розписано, за яких умов можна відкрити процедуру банкрутства за ініціативою боржника, і що перешкоджає цій процедурі, які є підстави для скасування ухвали про відкриття. Зокрема, вказано, що відсутність точного розміру зобовʼязань перед одним з кредиторів боржника на момент проведення підготовчого засідання не суперечить вимогам ч.4 ст. 34 Кодексу, а отже є можливість для відкриття провадження за ініціативою боржника.

Крім того, останнім часом виникає все більше спорів ліквідаторів з податковими органами. В цьому аспекті варто звернути увагу на справи №908/2109/17 та № 908/2194/21. Якщо коротко, то це справа, коли ліквідатор подав позов до податкового органу щодо зобов’язання останнього підготувати висновок про повернення надмірно сплачених коштів по єдиному внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування. Однак податковий орган намагався довести, що потрібно провести позапланову перевірку, і тільки після цього здійснити всі ці дії. Позиція суду була однозначною – стягнення таких коштів не може залежати від жодних додаткових перевірок.

Певний резонанс був і від справи щодо ініціюючих кредиторів (справа № 913/288/21) – щодо необхідності уточнення порядку одночасного (спільного) розгляду заяв ініціюючих кредиторів, які надійшли до господарського суду до дня підготовчого засідання. Ми досить довго розглядали цю справу, але дійшли до висновку, що одночасний розгляд таких заяв передбачає, що спочатку розглядається перша заява, і, якщо є підстави, то відкривається провадження. А якщо немає підстав, то тоді розглядається друга заява кредиторів. Тобто не може бути одночасно пʼять ініціюючих кредиторів, інакше можна отримати величезне поле для процесуальних зловживань та надмірного затягування розгляду справи.

Досить докладно Сергій Жуков зупинився і відповіді на запитання від Незалежної асоціації банків України, представник якої просив розтлумачити новацію законопроєкту №7442 щодо розгляду справи про банкрутство в порядку письмового провадження.

На думку судді впровадження такої норми у воєнний час є виправданим, хоча б тому, що зараз в судах при розгляді справ відбувається величезна кількість затримок через оголошення повітряних тривог тощо.

І для того, щоб не затягувати розгляд справ, а розглядати їх оперативно, то письмове провадження однозначно прискорить процедури банкрутства. Якщо ж у зв’язку з цим будуть зловживання з боку першої чи другої інстанції, то у Верховному Суді будуть реагувати на них процесуальним чином. Не слід забувати, що в процедурі банкрутства дуже важливими є саме строки її здійснення. Чим довше вона здійснюється, тим більшу шкоду отримують кредитори, – підсумував суддя.

Крім того учасники марафону дійшли спільної думки, що вже зараз слід розуміти, яким чином буде правильно фіксувати збитки, завдані російською агресією, в тому числі й підприємствам, які перебували або будуть перебувати в процедурі банкрутства.

За словами голови НААКУ Олександра Бондарчука, “наразі фіксування збитків відбувається переважно у межах відповідних кримінальних справ, але ж в банкрутстві підприємств, які постраждають або вже постраждали від бойових дій, це також потрібно буде робити”.

 

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

НААКУ

Статті • Влада i люди
Обов`язок АК провести аналіз фінансово-господарського стану боржника кореспондується із відповідальністю арбітражного керуючого за невиконання або неналежне виконання, покладених на нього обов`язків

НААКУ

Статті • Влада i люди
Чим більше арбітражних керуючих проголосує, тим чіткішим і однозначним вийде сигнал від спільноти

НААКУ

Статті • Влада i люди
Національний банк України стає обов’язковим учасником справ про банкрутство страховика

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

НААКУ

Статті • Влада i люди
Висновки за результатом проведеного аналізу ФГД – це головне підґрунтя для розшуку та повернення активів боржника

НААКУ

Статті • Влада i люди
У 2023 році рішення Комісії взагалі не оскаржувались у судовому порядку, а у 2022 році було подано 1 позов