За кордоном

Росії перестали повертати борги через санкції

24 березня 2023, 12:50Новини545

Найбільшими боржниками Росії є: Білорусь ($8,5 млрд), Бангладеш ($4,4 млрд), Індія ($3,3 млрд), В’єтнам ($1,5 млрд) та Ємен ($1,2 млрд)

  • Посилання скопійованоlink copied

Країни-боржники перестали платити Росії за держкредитами через санкції.

У 2022 році Москва отримала від іноземних позичальників лише 11,13 млрд руб. у вигляді відсотків за двосторонніми кредитами замість запланованих 48,68 млрд руб., пише РБК з посиланням на матеріалами Мінфіну зі стратегічного планування на 2022 рік.

Відсотковий дохід від державних кредитів у попередні роки був у 5–6 разів вищим: у 2021 році Мінфін отримав трохи більше 52 млрд руб. .

Зокрема, після вторгнення Росії до України у лютому 2022 року Мінфін США заборонив здійснювати операції з російськими Центробанком, Мінфіном та Фондом національного добробуту (ФНБ). ЄС прийняв аналогічну заборону. Крім того, під санкції США та ЄС потрапив ВЕБ.РФ, який до цього виступав агентом із таких платежів на адресу Росії від іноземних держав.

Станом на 21 березня Росія отримала лише 0,3 млрд руб. відсоткового доходу за боргами зарубіжних країн та компаній-позичальників, випливає з даних порталу «Електронний бюджет». Інформація щодо повернення основного боргу не розкривається після того, як Мінфін засекретив дані про джерела фінансування дефіциту бюджету.

Загальна заборгованість нерезидентів перед російськими органами держуправління на 1 січня 2022 року становила $49 млрд. Згідно з даними Світового банку на кінець 2021 року, найбільшими боржниками Росії були: Білорусь ($8,5 млрд), Бангладеш ($4,4 млрд), Індія ($3, 3 млрд), В’єтнам ($1,5 млрд) та Ємен ($1,2 млрд).

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму