Програма «Доступна іпотека 7%» дозволить розблокувати іпотечне кредитування в країні, – С. Марченко

9 березня 2021, 10:46Новини100

Этот материал также доступен на русском

Ті, хто  візьмуть кредит у 2021-2022 роках мають чітку гарантію, що у рамках Державної програми «Доступна іпотека 7%» держава буде компенсувати до повного погашення кредиту.

  • Посилання скопійованоlink copied

01 березня 2021 року запрацювала Державна програма «Доступна іпотека 7%», за якою громадяни України вже отримують перші кредити.

«Держава, за ініціативою Президента України, запровадила програму доступної іпотеки під 7% річних. Зараз вже видають перші кредити. Програма розрахована на широке коло громадян, її учасники можуть отримати кредит під 7% – держава компенсує банкам різницю», – розповів Міністр фінансів Сергій Марченко у програмі «Свобода слова Савіка Шустера».

Нагадаємо, що 27 січня Уряд затвердив Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів, розроблений Мінфіном.

«На сьогодні у програмі «Доступна іпотека 7%» беруть участь 7 уповноважених банків, які діють через Фонд розвитку підприємництва (ФРП). На черзі підписання відповідних договорів з іще 12-ма банками, тобто їх перелік постійно оновлюється», – повідомив Сергій Марченко.

Важливо зазначити, що в програмі беруть участь як державні, так і комерційні банки. З переліком банків і з умовам отримання такого іпотечного кредиту можна ознайомитись на офіційному сайті ФРП.

«Програма «Доступна іпотека 7%» дозволить розблокувати іпотечне кредитування в країні, пожвавити іпотечний ринок, ринок будівництва житла і, в майбутньому, дасть поштовх для економічного розвитку. Розрахунково, близько 5000 сімей зможуть скористатися Програмою у 2021 році. Плановий портфель іпотечних кредитів у цьому році складає 5 млрд грн», – зазначив Міністр.

Механізм реалізації програми передбачає часткову компенсацію відсотків за іпотечними кредитами з боку держави – до максимально сприятливих для людей 7% річних. Також передбачено можливість використання кредитних гарантій Фонду в якості забезпечення для предметів іпотеки, що ще не введенні в експлуатацію.

«Програма буде діяти і в подальшому. Сьогодні ми розглядаємо трирічний період середньострокового бюджетного планування і закладання коштів на наступні періоди для того, щоб програма доступної іпотеки під 7% розвивалась. Ті, хто візьмуть кредит у 2021-2022 роках мають чітку гарантію, що у рамках Державної програми «Доступна іпотека 7%» держава буде компенсувати до повного погашення кредиту», – запевнив Міністр фінансів Сергій Марченко.

Мінфін вбачає глобальні завдання у розвитку доступної іпотеки. Це, зокрема, впровадження нових фінансових інструментів, стимулювання конкуренції серед надавачів фінансових послуг, що впливатиме на подальше зниження відсоткової ставки.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі