За кордоном

Президент запровадив санкції проти атомної галузі Росії на 50 років

6 лютого 2023, 07:26Новини227

Росія – це єдина держава у світі, яка дозволяє своїм військовим обстрілювати атомні станції

  • Посилання скопійованоlink copied

Рада національної безпеки і оборони 5 лютого ухвалила, а президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення про застосування санкцій проти 200 підприємств атомної галузі Росії.

Про це йдеться в указі глави держави №57.

Зазначається, що відповідні пропозиції були внесені Службою безпеки України. До всіх компаній-фігурантів застосовано повний спектр обмежень з 18 пунктів. Санкції вводяться на 50 (п’ятдесят) років.

Серед юросіб, що потрапили під санкцій – Державна корпорація з атомної енергії “Росатом”, АТ “Атомний енергопромисловий комплекс”, “Русатом автоматизовані системи управління”, федеральне “Гідрографічне підприємство”, ФДУП “Національний оператор із поводження з радіоактивними відходами”, дочірні підприємства “Росатома” та “Русатома”, та десятки науково-дослідних інститутів та заводи, дотичних до цієї галузі.

Проти двох підприємств – “Хіагда” (Бурятія) та Чепецького механічного заводу (Глазов, Удмуртія) санкції раніше вже було введено 19 жовтня 2022 року, але на п’ять років. Тож тепер обмеження щодо них замінені на 50-річні.

“Це не останнє рішення щодо цієї їхньої галузі. Сенс наших кроків також і в тому, щоб підтримати зусилля наших дипломатів для розширення глобальних санкцій на цю частину російської машини агресії”, – прокоментував Зеленський у вечірньому відеозверненні.

За словами президента, Росія – це єдина держава у світі, яка дозволяє своїм військовим обстрілювати атомні станції та використовувати атомні електростанції як прикриття для обстрілів.

“Російські ракети неодноразово йшли за траєкторіями над ядерними об’єктами України. Також держава-терорист використовує атомну галузь як один з елементів зовнішньої експансії. Для тиску на інші держави. Для створення відповідних загроз суверенітету інших держав. Усе це – достатні причини, щоб і атомна галузь Росії була під глобальними санкціями. Ми працюємо над цим із нашими партнерами”, – додав він.

Нагадаємо, що зазначене рішення готувалося декілька місяців і неодноразово анонсувалося українською владою. При цьому сам Зеленський ще у серпні 2022 року неодноразово закликав інші країни до ухвалення таких рішень, які, втім, досі не були прийняті з огляду на частку та величезний вплив Росії на світову ядерну галузь.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”