Проекти та інновації

Податкова реформа: кому обмежать виїзд за кордон

7 червня 2021, 08:58Новини556

Тимчасове обмеження у праві виїзду керівника платника податків – боржника за межі України встановлюється як забезпечувальний захід виконання судового рішення

  • Посилання скопійованоlink copied

Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Він був зареєстрований під № 5600 від 02.06.2021 та пропонувався суспільству під виглядом «податкової реформи».

У звичайних випадках Уряд перед обговоренням оприлюднює проекти нормативних актів на урядовому порталі, проте цей законопроект міністри обговорювали без привернення зайвої уваги. Його просто не оприлюднювали. При цьому ЗМІ примудрилися про нього багато писати.

Законопроектом, зокрема, в законодавство вносяться дуже цікаві зміни, які стосуються судочинства.

Насамперед, контролюючі органи отримають право звертатися до суду у разі ухилення боржника від виконання зобов’язань з погашення податкового боргу (заборгованості) за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника боржника – юридичної особи за межі України – до повного погашення такого боргу. Для цього ПКУ доповнюється новою нормою пп. 20.1.352 статті 20 кодексу.

Здійснювати підготовку документів для звернення до суду з поданням про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника боржника – юридичної особи за межі України – до повного погашення податкового боргу такої юридичної особи буде, в тому числі, податковий керуючий (нова редакція пп. 91.3 ПКУ).

У разі несплати протягом 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) платнику податків податкової вимоги суми податкового боргу, що перевищує 1 мільйон гривень, контролюючий орган отримає право звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника такого платника податків за межі України – до повного погашення такого боргу.

Тимчасове обмеження у праві виїзду керівника платника податків – боржника за межі України встановлюється як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу щодо стягнення суми податкового боргу.

У разі запровадження такого обмеження контролюючий орган в одноденний строк повідомляє про це керівника платника податків – боржника, стосовно якого встановлено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Не пізніше робочого дня, що настає за днем повного погашення податкового боргу, контролюючий орган інформує про зазначене керівника платника податків – боржника, стосовно якого встановлено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону, що є підставою для скасування встановленого тимчасового обмеження у праві виїзду керівника платника податків – боржника за межі України.

Відповідними нормами доповнюються Кодекс адміністративного судочинства України та Закон України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Так, частина 1 статті 283 КАСУ буде доповнена пунктом 7, згідно з яким провадження у справах за зверненням податкових та митних органів при здійсненні ними визначених законом повноважень здійснюється на підставі заяви таких органів щодо встановлення тимчасового обмеження керівника юридичної особи, яка є боржником, у праві виїзду за межі України.

Рішення суду у таких справах буде підлягати негайному виконанню, а подання апеляційної скарги не перешкоджатиме його виконанню.

Згідно із змінами в Закон України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він є керівником юридичної особи – боржника, що не виконує встановленого Податковим кодексом України обов’язку щодо погашення податкового боргу такої юридичної особи, сума якого перевищує 1 мільйон гривень, – до повного погашення податкового боргу.

Ініціатори законопроекту в пояснювальній записці прямо зазначають, що мають намір надати право контролюючим органам стягувати податковий борг, який виник у результаті несплати самостійно визначеного платником грошового зобов’язання у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, за рахунок готівки та/або коштів з рахунків у банках такого боржника за рішенням контролюючого органу без звернення до суду.

За матеріалами sud.ua

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін