Зверніть увагу

Пізніший вихід на пенсію може позитивно вплинути на розмір виплати, – ПФУ

4 січня 2023, 17:39Новини513

Этот материал также доступен на русском

Що буде з пенсіями українців, якщо вони продовжуватимуть працювати після досягнення пенсійного віку

  • Посилання скопійованоlink copied

Виходити на пенсію українці можуть після досягнення певного віку та наявності відповідної кількості років страхового стажу, проте це не обов’язково. За власним бажанням особа може продовжувати вести трудову діяльність.

Законодавство у сфері пенсійного забезпечення розроблене таким чином, що пізніший вихід на пенсію може позитивно вплинути на розмір виплати. Про це розповіли у Пенсійному фонді України.

Особи, які вже набули право на пенсію за віком згідно із Законом України про ЗДСС, але після досягнення цього віку вирішують продовжити трудову діяльність та отримати пенсійне забезпечення пізніше, будуть отримувати пенсію, призначену з урахуванням страхового стажу, що був набутий на момент звернення з питання призначення пенсії. Тобто чим пізніше особа звернеться, тим більший стаж матиме (за умови, якщо вона дійсно працювала).

У процесі призначення пенсії з відстрочкою її розмір буде збільшуватися в таких випадках:

  • якщо особа вийде на пенсію не пізніше ніж через 60 місяців (5 років) після досягнення пенсійного віку, то її виплата буде збільшена на 0,5% за кожен місяць страхового стажу;
  • якщо особа вийде на пенсію пізніше ніж через 60 місяців після досягнення пенсійного віку, її виплата буде збільшена на 0,75% за кожен додатковий місяць трудового стажу.

Для такого збільшення враховують тільки повні місяці роботи, тобто неповний місяць не буде зараховано.

Нагадаємо, з 1 січня 2023 року в Україні набули чинності деякі зміни до вимог пенсійного віку. Відповідно до них, у новому році мінімальна тривалість страхового стажу для виходу на пенсію в 60 років (незалежно від статі) збільшиться на 12 місяців і складатиме 30 років. Тобто на пенсію за віком можуть розраховувати:

  • українці, які досягли віку 60 років та мають понад 30 років страхового стажу;
  • українці, які досягли віку 63 років та мають від 20 до 30 років стажу;
  • українці, які досягли віку 65 років та мають від 15 до 20 років стажу.

Тобто якщо особа вирішить не виходити на пенсію у віці 60 років, маючи понад 30 років страхового стажу, а продовжить працювати ще, то:

  • за додатковий рік роботи вона отримає більшу пенсію на 6% (12 місяців х 0,5%);
  • за додаткові шість років вона отримає пенсію, більшу на 54% (72 місяці х 0,75%).

Як продовжити трудову діяльність після досягнення пенсійного віку?

Якщо особа вирішила вийти на пенсію пізніше, а не після досягнення пенсійного віку та отримання необхідного страхового стажу, вона повинна повідомити про це ПФУ. Якщо таке звернення не буде зафіксованим, а у Реєстрі застрахованих осіб є інформація про страховий стаж фізособи (паперова форма трудової книжки оцифрована), пенсія буде призначена в автоматичному режимі з наступного дня, що йде за днем досягнення особою віку, що вважають пенсійним.

У випадку, якщо людина продовжує працювати після досягнення пенсійного віку, а її паперова форма трудової книжки не оцифрована і особа не зверталась до ПФУ із заявою про бажання вийти на пенсію, автоматично вважається, що вона бажає продовжувати працювати та планує вийти на пенсію пізніше.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Перелік підстав евакуації авто є виключним

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Вивезення підприємств здійснюється у випадках, коли існує така логістична можливість без надмірної загрози для водіїв та залізничників

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Для бизнеса важно не иметь «открытой валютной позиции»

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Протягом одного року, до 1 вересня 2022 року, українці матимуть змогу відкрито заявити державі про свої реальні статки, зокрема про ті, з яких не було сплачено податки

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Значна увага ревізорів прикута до суб’єктів великого підприємництва, у яких обсяг можливих порушень та, відповідно, податкових донарахувань найбільший

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Чим прозоріша система, тим менше пільг й менше порушень