Один з найбільших виробників щебеню підозрюється у несплаті 1,3 млрд грн. податків

21 вересня 2022, 13:45Новини175

Угоди укладались за цінами втричі нижчими за ринкові

  • Посилання скопійованоlink copied

Аналітики Бюро економічної безпеки України в межах інформаційно-аналітичної роботи, виявили факти, які можуть свідчити про видобуток та реалізацію необлікованої щебеневої продукції, що у свою чергу стало передумовою нанесенню шкоди економічній безпеці України. Йдеться про одну з філій державного акціонерного товариства, діяльність якої пов’язана із виробництвом та реалізацією щебеневої продукції

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Мета діяльності філії – забезпечення потреб підприємств критичної інфраструктури у постачанні щебню, піску, шпал, інших виробів тощо.

Водночас, філія у попередні роки задекларувала збитків у розмірі 324 млн грн та 51,7 млн грн відповідно. При цьому, річні плани видобутку щебеневої продукції виконані лише на половину.

Аналітики БЕБ за результатами моніторингу ринкових цін встановили, що угоди на поставку щебеневої продукції укладалися філією із СГД без проведення аукціону, до того ж, за цінами втричі нижчими за ринкові. У свою чергу, СГД реалізували продукцію, в тому числі і державним підприємствам, вже за ринковими цінами.

Також виявлено, що протягом 2020 року було укладено угод на поставку щебеневої продукції із більш ніж 100 СГД, на загальну суму понад 1,4 млрд грн., а за 2021 рік – на загальну суму близько 180 млн грн., що у 8 разів менше у порівнянні з 2020 роком.

Ймовірна сума недоотриманих філією доходів може складати понад 3,4 млрд грн., а сума несплачених в дохід держави податків (ПДВ та податку на прибуток підприємства) – понад 1,3 млрд грн.

З метою мінімізації загроз економічній безпеці України від діяльності однієї з філій державного акціонерного товариства БЕБ запропонувало Кабінету Міністрів України та Міністерству інфраструктури:

  • посилити контроль за видобуванням та формуванням ціни на щебеневу продукцію кар’єрів, що перебувають на балансі філії;
  • запровадити механізм реалізації щебеневої продукції кар’єрів філії приватним суб’єктам господарювання за принципом електронних аукціонів шляхом внесення зміни до Порядку розпорядження майном акціонерного товариства, доповнивши перелік майна, яке реалізовується на конкурентних засадах, щебеневою продукцією;
  • розробити механізм передачі надлишків щебеневої продукції до державних суб’єктів.

За матеріалами фахівців Департаменту аналізу інформації та управління ризиками БЕБ, детективи Головного підрозділу детективів БЕБ розпочали досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Виникає дуже серйозне питання до МОНУ - яким чином воно відстоює інтереси студентів та науково-педагогічних працівників?

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Директору Інституту інноваційної освіти КНУБА О.Петроченку доводиться відстоювати право на свою роботу та посаду

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Є підстави вважати, що в АРМА може багато років функціонувати корупційна схема з вимивання на користь приватних осіб грошей, які мали стати доходами Держбюджету

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Російський бізнес не повністю вичищений з української економіки через хаотичність формування санкційних списків

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Чи потрібен нам ще один керівник АРМА, залежний від Офісу Президента?