Обмеження на рух капіталу в Україні: що є та чого чекати?

3 травня 2022, 10:13Новини585

Этот материал также доступен на русском

Поточні обмеження — це той мінімум, який дає змогу зараз утримувати фінансову стабільність, не допустити значний відплив валюти за кордон та забезпечити критичні потреби економіки

  • Посилання скопійованоlink copied

На сьогодні максимально обмежені операції резидентів росії й білорусі, а також операції з російськими й білоруськими рублями. Є обмеження на купівлю валюти та на перекази з України. Зокрема, зараз громадянам дозволено переказувати кошти за кордон із метою оплати навчання, лікування та витрат, пов’язаних зі смертю, — без обмежень, а також здійснювати P2P-перекази за кордон у межах лімітів по 100 тис. грн на місяць із гривневих та валютних карток. Про це розповів Голова Національного банку Кирило Шевченко виданню НВ.Бізнес, коментуючи фінансовий сектор та стан економіки України в умовах війни.

“Обмежено «квазі-кеш» операції з метою запобігання виведенню капіталу за кордон. Додатково ми скоротили граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями. З початку війни для зручності ми створили спеціальну сторінку, на якій можна знайти інформацію про актуальні обмеження, а також відповіді на найпоширеніші запитання.

Поточні обмеження — це той мінімум, який дає змогу нам зараз утримувати фінансову стабільність, не допустити значний відплив валюти за кордон та забезпечити критичні потреби економіки”, – розповів він.

За словами високопосадовця, відносно м’які валютні обмеження створюють простір для відновлення ринкових процесів. Якщо на початку війни всі операції на міжбанку здійснювалися з НБУ, то з березня банки нарощують обсяг торгів між собою. Середньоденний обсяг торгів між банками у квітні становив біля $25 млн. Ці обсяги неможливо порівнювати з довоєнними, але це необхідне підґрунтя для подальшого розвитку ринку.

“Для нас фіксація курсу та обмеження є тимчасовим рішенням. Ми залишаємося відданими ринковим підходам і курсу на валютну лібералізацію. У міру зростання обсягів пропозиції валюти на ринку завдяки поступовому відновленню експорту товарів ми повернемося до політики плаваючого курсоутворення, за якої курс визначається ринком, а центробанк згладжує надмірні курсові коливання.

Зараз ми маємо адекватний запас міжнародних резервів, незважаючи на вчасне виконання урядом усіх своїх валютних боргових зобов’язань. Станом на початок травня резерви, за оперативними даними, складають 26,6 млрд дол. США. За достатньої міжнародної фінансової допомоги у нас буде можливість утримувати резерви на належному рівні та навіть збільшувати їх”, – резюмував експерт.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства