Проблемні борги

НБУ зобов’язав банки розкривати інформацію про боржників виконавцям

2 березня 2021, 15:21Новини180

Этот материал также доступен на русском

Відтепер інформація про наявність і стан рахунків боржника повинна містити номери рахунків, відкритих ним у банку.

  • Посилання скопійованоlink copied

Нацбанк дозволив банкам відкривати виконавцям дані про суми на рахунках боржників. Відповідна постанова №18 регулятора вступила в силу 16 лютого і є обов’язковою до виконання всіма банками в Україні, повідомляє UBR.ua.

«Документ вносить єдину зміну в існуючу практику надання інформації про рахунки боржників виконавцям, у тому числі за рішенням суду, а також зобов’язує фінустанови за запитом уповноваженої особи надати не тільки інформацію про наявність рахунку про конкретного громадянина, але і дані, серед іншого, про суму коштів на ньому», – розповів заступник директора юридичного департаменту Кредитвест банку Олексій Лисенко.

Як зазначається, сам механізм розкриття даних не змінюється. Виконавець надає банку запит на розкриття інформації про наявність рахунку і коштів на ньому. Той у відповідь повідомляє необхідні дані, але для такого запиту потрібні підстави.

Відтепер інформація про наявність і стан рахунків боржника повинна містити номери рахунків, відкритих ним у банку, а також суми коштів, які є на таких рахунках.

«У минулій редакції такої деталізації не було, і деякі банки безпідставно відмовлялися надавати державним і приватним виконавцям інформацію про номер рахунку і суми коштів, наявних на таких рахунках боржника», – зауважив приватний виконавець, к.ю.н . Андрій Авторгов.

На письмову вимогу виконавці можуть зажадати:

  • інформацію про наявність або стан рахунків боржника;
  • дані про рух грошових коштів та операцій на рахунках боржника за конкретний проміжок часу;
  • інформацію щодо договорів боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в оренду індивідуального банківського сейфа в фінустанові.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

НБУ

Статті • Влада i люди
Якщо намагатися пришвидшити темпи економічного зростання нацбанківськими інструментами, ми отримаємо або інфляцію, або бульбашки на фінансових ринках

НБУ

Статті • Влада i люди
Чи можна збільшити обсяги іпотечного кредитування без навантаження на державний бюджет?

НБУ

Статті • Влада i люди
Набувши популярності серед молоді, кешбек як інструмент підвищення лояльності невдовзі може зникнути з українського фінансового ринку

НБУ

Статті • Влада i люди
Чому державні банки готові підтримувати програму

НБУ

Статті • Влада i люди
1 липня минув рік, як Національний банк став регулятором для небанківських фінансових установ

Законодавство

Статті • Влада i люди
Законопроєкт «Про кредитні спілки», зареєстрований під № 5125, 1 червня 2021 року був розглянутий Верховною Радою України у першому читанні та прийнятий за основу