Проекти та інновації

На кордоні запровадять електронну чергу

22 листопада 2022, 16:50Новини304

Этот материал также доступен на русском

Необхідність у проекті «єЧерга» виникла через збільшення навантаження на автомобільні пункти пропуску

  • Посилання скопійованоlink copied

Пілотний проект «Електронна черга перетину кордону», покликаний зменшити корупційні ризики та затори на пропускних пунктах, запрацює вже зовсім скоро на Волині.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

«Зараз готуємося запустити пілотний проект «Електронна черга перетину кордону» («єЧерга») на першому пункті пропуску «Ягодин–Дорогуськ». Це важливо в першу чергу для комфорту водіїв, а також – для організації роботи пунктів пропуску, адже вони – наше обличчя, перше, що бачать перевізники, прибуваючи в Україну з інших країн. І часто – це два різні світи з порівнянням, на жаль, не на нашу користь, отож будемо це виправляти», – сказав посадовець.

За його словами, необхідність у проекті «єЧерга» виникла через збільшення навантаження на автомобільні пункти пропуску.

Так, після повномасштабного вторгнення росії в Україну морські і повітряні шляхи були заблоковані, а кількість товарів, які перевізники переправляють автівками через кордон, з того часу невпинно збільшується. За вересень фізичний обсяг цього експорту склав 1 мільйон 400 тисяч тонн. Це більше на 400 тисяч тонн, ніж у березні цього ж року.

«Пункти перетину кордону працюють, перевищуючи свою проектну здатність. Міністерство інфраструктури України наразі спільно з Митною та Прикордонною службою паралельно реалізують проект «Відкритий кордон», щоб збільшити пропускну спроможність ПП – розбудовують прикордонну інфраструктуру, збільшують існуючі і відкривають нові пункти пропуску. Разом із тим, проект «єЧерга» дозволить скоротити час перебування водія у фізичній черзі на кордоні. Натомість, вони зможуть очікувати в комфортних, пристосованих для відпочинку місцях, а не жити на узбіччі», – розповів Найєм.

За його словами, деякі перевізники поки мають перестороги і побоювання щодо введення системи електронних черг.

«Ми перебуваємо на зв’язку з перевізниками постійно. До конструктивних пропозицій дослухаємось. Пояснюємо, що електронна черга буде безкоштовною, що саме ця система дасть можливість якомога ефективніше планувати поїздки й перестати жити по 7–10 днів водіям на узбіччі, а чекати рейсу в комфортних умовах.

Саме «єЧерга» допоможе остаточно прибрати вплив людського фактору на те, хто першим з перевізників перетне кордон. Це буде ще один інструмент, який допоможе усунути корупційні ризики на кордоні», – сказав заступник міністра.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Перелік підстав евакуації авто є виключним

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Вивезення підприємств здійснюється у випадках, коли існує така логістична можливість без надмірної загрози для водіїв та залізничників

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Для бизнеса важно не иметь «открытой валютной позиции»

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Протягом одного року, до 1 вересня 2022 року, українці матимуть змогу відкрито заявити державі про свої реальні статки, зокрема про ті, з яких не було сплачено податки

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Значна увага ревізорів прикута до суб’єктів великого підприємництва, у яких обсяг можливих порушень та, відповідно, податкових донарахувань найбільший

Регуляторна політика

Статті • Влада i люди
Чим прозоріша система, тим менше пільг й менше порушень