Огляд ЗМІ

Михайло Кухар про дефолт в рф: росіяни мають зовсім мало часу, щоб забрати з банків власні гроші

28 червня 2022, 08:51Новини1099

Этот материал также доступен на русском

Китай не врятує росію ні від санкцій, ні від ембарго

  • Посилання скопійованоlink copied

Новину про перший міжнародний дефолт росії поширили ледь не усі ЗМІ – станом на ранок 28 червня боргові зобов’язання в сумі 100 млн доларів країна так і не виконала.

Михайло Кухар, провідний макроекономіст, прокоментував, які подальші наслідки матиме ця подія для країни-окупанта.

Публікуємо вибрані тези ефіру МІМ.Економічний фронт:

  • Усі країни-емітенти, і Україна в тому числі, отримують ліцензію на ведення справ на ринку облігацій. Так от у росію цю ліцензію відібрали. А без неї платити не можна, хоча гроші ніби номінально є. Вони намагалися торгуватися, заплатити в рублях, але безуспішно. Кросс-дефолт, що власне і сталося, означає те, що власники всіх боргів, якої б довжини вони не були, всі одночасно пред’являють свої зобов’язання до погашення. Загалом таких боргів у росії на суму 30 млрд дол. Це десята частина того, що лежить арештоване на іноземних рахунках, тобто фактично, цих грошей у них теж нема.
  • Росіяни ще не зрозуміли наслідки арешту своїх золотовалютних резервів. Думають, що вони ще повернуться. То нехай подивляться на долю золотовалютних резервів Венесуели, Куби та Іраку. Були країни, які мали золотовалютні резерви, але коли вони починали підтримувати терористів, всі знають, що з ними сталося.
  • Світ не був готовий до війни з росією. Тому, щоб не збанкрутувала низка іноземних компаній, не було одразу ж відімкнено SWIFT.
  • 80 % нафти росія транспортує трубопроводним транспортом. Потужності того, що прямує на Європу, і того, що на Китай, – це 1 до 12. Якщо вони побудують ще 11 трубопроводів, тоді будуть продавати туди. Однак, не треба було красти гроші: вони взяти у Китаю кілька мільярдів передоплати, прорубали просіку і нічого не проклали через Сибір, на тому все і закінчилося.
  • Китай не врятує росію ні від санкцій, ні від ембарго. Для Китаю експорт в ЄС становить 25%,в США понад 30%, в росію – 1.4%. Який сенс Китаю втрачати 50% економіки? Китай буде суворо дотримуватися існуючих заборон. Тим часом, росія втратила цього року понад 70% імпорту, а експорту близько чверті.
  • Варто звернути увагу на їхній обмінний курс. Після того, як Байден спровокував Путіна, мовляв у того «курс по 200 рублів за долар», вони довели зрештою курс до 50 рублів. До війни він був на рівні 80 за долар. І вся собівартість була прорахована в експортерів за цим курсом. Аж тут банк дає 50. У кого з експортерів є 30 відсотків запасу рентабельності? Їм дозволили не публікувати фінансову звітність, але на кожному оберті капіталу у них вимивається третина оборотних коштів, які відбирає уряд. Скільки це може тривати?
  • Воєнно-промисловий комплекс – це найбільш високотехнологічна ланка в кожній країні. Роблячи на неї ставку, росія не зможе розвиватися. Жодна країна не здатна повноцінно замкнути виробництво лише на своїй території. Якщо їхній ВПК випускатиме саперні лопатки і щось примітивне, то певно, якось зможуть обійтися. Але якщо хочуть випускати щось, що рухається хоча б на підшипниках, вони не зможуть. Бо у них спинилися заводи. ВПК – це доменна піч, де спалюються кошти громадян, ніякої доданої вартості це не приносить. Згадаймо, ще 5-6 років після перемоги у Британії не вистачало їжі людям і були продуктові картки. Якщо росія хоче рухатися в той бік – то кінець неодноразово був описаний в історії. Економіки в тому нема, є маніакальне бажання випускати зброю.
  • Хотів би закликати спільноту МІМ донести до росіян думку, що вони мають останні дні врятувати свої вклади. Скажемо їм чесно – забирайте гроші з банків першими, хоча ви вже запізнилися. П’ять російських банків включно з найбільшими, Альфа і Сбер, мають за кордоном арештовані 120 млрд дол. активів. Але вони винні цю суму в депозитах громадянам. У банківській системі росії визрівають масштабні проблеми, і це видно усім. У «дорогих росіян» лишилося мало часу, бо новина про дефолт розноситься швидко, а грошей російських вкладників в банках вже нема.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Дослідження

Статті • БОРГ-review
путін власноруч і публічно, якщо не знищив вибудований роками імідж професійного борця з міжнародним тероризмом, то суттєво зашкодив йому

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Серед іншого, Директива спрямована на впровадження механізмів раннього виявлення неплатоспроможності та створення умов для врегулювання заборгованості без використання процедур банкрутства

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Преса нерідко виконує свої професійні обов’язки в небезпечних умовах, а в час війни працює ще й у смертельній небезпеці

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Відповідно до Постанови № 380 створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Навіть демонтувавши одну антилюдську систему, демократичний світ має бути пильним: історія триває…

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Рекомендуємо надавати інформацію про недобросовісних продавців до територіальних органів Держпродспоживслужби