МВФ змінить внутрішні правила, щоб надати Україні кредит

18 березня 2023, 14:14Новини197

Раніше правила фонду не допускали надання кредитів країнам з підвищеним рівнем невизначеності

  • Посилання скопійованоlink copied

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду затвердила зміни у внутрішніх правилах, щоб у МВФ з’явилася можливість видавати кредити країнам, які зіткнулися з «виключно високою невизначеністю», повідомляє Reuters.

Зміни у політиці видачі кредитів стосуватимуться тих країн, які переживають «екзогенні шоки, які не піддаються контролю влади країни та їхній економічній політиці», йдеться у заяві МВФ.

Раніше правила фонду не допускали надання кредитів країнам з підвищеним рівнем невизначеності, що виникла, наприклад, через війну або природні катаклізми.

Суть змін полягає в тому, що МВФ усуне бар’єри для двосторонніх кредиторів та донорів щодо погашення боргу позичальника. За інформацією агентства, незважаючи на те, що в заяві фонду не згадувалася Україна, зміни до правил безпосередньо пов’язані з планами МВФ виділити країні кредит. Джерело Reuters близьке до переговорів повідомило, що МВФ і Україна досягнуть первинних домовленостей щодо нового кредиту 21 березня.

16 березня газета Financial Times (FT) із посиланням на джерела повідомила, що МВФ вирішив затвердити програму багаторічного кредитування України. Її сума становитиме $15,6 млрд. За даними Мінфіну України, у проект бюджету на 2023 рік закладено дефіцит у $38 млрд.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму