Мобілізація в Україні: як військовому одержати компенсацію вартості речового майна

28 грудня 2022, 16:55Новини604

Этот материал также доступен на русском

У наказі командира вказується розмір компенсації на підставі довідки про вартість речового майна

  • Посилання скопійованоlink copied

Через військове вторгнення РФ в Україні введена загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років.

При вступі на службу військового мають забезпечити речами та майном. Експерти з «Юридичної сотні» розповіли, як військовому отримати грошову компенсацію за недоотримане речове майно.

Хто може отримати компенсацію

Фахівці зазначили, що така компенсація є можливою для офіцерів, старшин, рядових та сержантів.

Компенсація виплачується після:

  • звільнення зі служби;
  • загибелі або смерті військового;
  • переведення військового до інших військових формувань, Держспецзв’язку, інших органів спецпризначення для подальшого проходження військової служби з виключенням зі списків особового складу військової частини.

Які документи необхідні для отримання компенсації

Аби отримати компенсацію, військовому при звільненні зі служби або переведенні до іншого формування потрібно отримати довідку про вартість речового майна.

«Ця довідка видається речовою службою військової частини виходячи із закупівельної вартості майна, розрахованої станом на 1 січня поточного року. Форма довідки затверджена постановою Кабміну № 178 від 16 березня 2016 року», – зазначили юристи.

Далі необхідно звернутися до командира військової частини з рапортом про компенсацію за неотримане речове майно разом з оригіналом довідки про його вартість.

У наказі командира вказується розмір компенсації на підставі довідки про вартість речового майна. На підставі наказу виплачується грошова компенсація.

Чи можуть отримати компенсацію родичі військового

За словами експертів, у разі загибелі або смерті військового компенсацію рівними частинами отримують члени його сім’ї та утриманці, коло яких визначається Сімейним кодексом України та Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Для отримання грошової компенсації члени сім’ї та утриманці загиблого військового мають подати за місцем його служби заяву про отримання компенсації. Подати заяву необхідно не пізніше трьох років із дня загибелі або набрання законної сили рішенням суду про оголошення його померлим.

Якщо виключений зі списків особового складу частини військовослужбовець або члени сім’ї загиблого військовослужбовця у встановленому порядку звернулися за компенсацією вартості речового майна, але коштів не отримали, варто звертатися з відповідним позовом до суду.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Виникає дуже серйозне питання до МОНУ - яким чином воно відстоює інтереси студентів та науково-педагогічних працівників?

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Директору Інституту інноваційної освіти КНУБА О.Петроченку доводиться відстоювати право на свою роботу та посаду

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Є підстави вважати, що в АРМА може багато років функціонувати корупційна схема з вимивання на користь приватних осіб грошей, які мали стати доходами Держбюджету

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Російський бізнес не повністю вичищений з української економіки через хаотичність формування санкційних списків

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Чи потрібен нам ще один керівник АРМА, залежний від Офісу Президента?