Міносвіти шукає альтернативу ЗНО для вступної кампанії-2023

22 листопада 2022, 17:07Новини258

Этот материал также доступен на русском

Тестові завдання укладуть згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів

  • Посилання скопійованоlink copied

Наступного року для вступу у виші МОН розглядає як альтернативу ЗНО удосконалений Національний мультипредметний тест (НМТ).

“Безпекова складова та труднощі логістики не дозволяють МОН планувати проведення зовнішнього незалежного оцінювання у традиційному форматі. МОН як альтернативу ЗНО розглядає проведення у 2023 році удосконаленого НМТ. Тестові завдання укладуть згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів”, – написав Шкарлет.

Так, НМТ міститиме обов’язковий та додатковий блоки.

За словам міністра, планується, що обов’язковий блок складатиметься з чотирьох предметів: української мови; математики; історії України; іноземної мови (на вибір вступників будуть запропоновані англійська, французька, німецька та іспанська мови). Учасники впродовж 90 хвилин виконуватимуть завдання з української мови та математики, а після короткої перерви ще 90 хвилин працюватимуть над завданнями з історії України та іноземної мови.

В окремий день вступники зможуть скласти додатковий блок НМТ з фізики, хімії чи біології, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин.

Реєстрація для участі в НМТ планується у квітні, а тестування у червні-липні 2023 року – в межах основної та додаткової сесій.

Для вступу у 2023 році можуть бути використані результати: НМТ 2023 року; НМТ 2022 року; ЗНО 2020-2021 років.

Міністр зауважив, що ЗНО було і буде механізмом прозорого вступу до закладів вищої освіти. Однак в умовах воєнного стану існують перешкоди щодо його організації та проведення, а також неможливо охопити тестуванням потенційних вступників до українських ЗВО, які тимчасово перебувають за кордоном.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Кабмін

Статті • Влада i люди
Директорат розвитку ринку праці та умов оплати праці Міністерства економіки підготував відповіді на поширені питання зі сфери трудових відносин в умовах воєнного часу.

Кабмін

Статті • Влада i люди
Уряд скористався панікою навколо ескалації на кордонах, щоб викупити частину боргових зобов'язань

Державні підприємства

Статті • Банкрутство; Влада i люди
Міністерство інфраструктури останнім часом «піариться» на гучних проектах, що мають швидше медійний характер. Але не звертають уваги на серйозну проблему, яка стосується річкового транспорту в Україні