Колізії та конфлікти

Махінаційні схеми з соцвиплатами: скільки становлять щомісячні збитки України?

25 травня 2021, 11:43Новини529

Этот материал также доступен на русском

Існують схеми, коли на ім’я померлих пенсіонерів продовжують отримувати пенсію, або реєструють дитину у всіх районах країни, щоб вона отримувала соціальні виплати у зв’язку з народженням.

  • Посилання скопійованоlink copied

Віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров розповів, що збитки від махінаційних схем із соціальними виплатами становлять мільярди гривень на місяць. Він вважає, що верифікація державних реєстрів України та їхня інтеграція дасть змогу запобігти цьому, – повідомляє Економіка24.

Схеми з соцвиплатами в Україні

Уряд, парламент і окремі посадовці максимально підтримують цифрову трансформацію, але є проблеми із зацікавленими сторонами, щоб Мінцифрі не вдалося зробити певні реформи, – вважає Федоров.

“Наприклад, єдиний соціальний реєстр – це можливість верифікувати соціальні виплати та зробити так, щоб соцвиплати отримували тільки ті люди, які їх мають отримувати”, – розповів Федоров.

Віцепрем’єр наводить приклад, коли на ім’я пенсіонерів, яких уже немає серед живих, продовжують отримувати пенсію, або реєструють дитину у всіх районах країни, щоб вона отримувала соціальні виплати у зв’язку з народженням. Саме через такі схеми Україна отримує мільярдні збитки кожного місяця.

Чи хтось конкретно причетний до схем?

Федоров розповів, що існує більше технологічна проблема в Україні, ніж якась змова. Оскільки, реєстри на місцях не взаємодіють між собою. Він відмітив, що у Пенсійному фонді й Міністерстві соціальної політики цю реформу зараз активно проводять.

Плани уряду, щодо усунення технологічних проблем

Планується, що реєстри між собою будуть синхронізуватись. Тобто коли українець буде приходити у певний район, щоб отримувати соцвиплати, то в реєстрі буде видно чи отримував він вже їх та де саме. Відтак, отримати соцвиплату двічі буде неможливо.

“Тому що в нас є люди, які їздять на Bentley, двічі на місяць перетинають кордон, щоб подорожувати, і водночас отримують допомогу у зв’язку з безробіттям”, – розповів Федоров.

При цьому він підкреслив, що Міністерство цифрової трансформації працює над верифікацією даних держреєстрів і планує закінчити цей процес до 2023 року.

Також на форумі “Україна 30” 18 травня 2021 року він заявляв, що до кінця 2023 року Україна 100% державних послуг потрібно надавати онлайн. У Мінцифрі хочуть до кінця 2023 року відцифрувати всі держпослуги. Федоров підкреслив, що ця мета є публічною й вона консолідує всі міністерства.

Нині в Україні взаємодіють між собою 70 реєстрів, а на момент створення Міністерства цифрової трансформації України було лише два реєстри, котрі взаємодіяли між собою. Також від початку роботи міністерства була покращена якість даних у багатьох реєстрах, відмітив віцепрем’єр та міністр цифрової трансформації України.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму