Проблемні борги

Ліквідація банку: путівник для вкладника

1 березня 2021, 10:35Новини161

Этот материал также доступен на русском

Вкладники, які не змогли забрати свій вклад протягом трьох місяців, коли проводилася виплата, не позбавляються своїх грошей – у них є ще три роки щоб отримати свої кровні.

  • Посилання скопійованоlink copied

Що робити вкладнику депозиту в банку, який ліквідують? Крок за кроком дізнавався Простобанк Консалтинг.

Якщо у вас в проблемному банку строковий або поточний депозит, якщо він не в дорогоцінному металі, а ви – не підприємець, якщо НБУ оголосив про намір ліквідувати банк – то у вас з’явився шанс отримати свої кошти з компенсації Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).

Крок перший: визначаємо право на компенсацію

Право на компенсацію вкладу сумою до 200 000 гривен включно має кожен вкладник – фізична особа, якщо на момент вкладу банк не був тимчасовим, а був дійсним членом ФГВФО. На сайті установи можна знайти актуальний список банків – справжніх і тимчасових членів Фонду. Правда, якщо ваш банк вже ліквідують, то ця інформація вам не допоможе – адже поцікавитися, чи є постійним учасником Фонду цей банк ви повинні були в той день, коли несли туди свій внесок. Якщо ви цього не зробили, то доведеться дізнаватися інформацію «заднім числом».

Крок другий: чекаємо офіційної дати відліку

Відправною точкою для всіх розрахунків, пов’язаних з ліквідацією банку (наприклад, час, коли вкладник може отримати компенсацію за своїм депозитом), починається не з дня, коли НБУ приймає рішення про ліквідацію, а з дня, коли вже призначений ліквідатор банку подає в газету «Голос України» або «Урядовий кур’єр» оголошення про початок ліквідаційної процедури.

На прикладі це виглядає так: 21 серпня НБУ відкликав ліцензію у банку «Європейського». Одночасно регулятор призначив ліквідатора установи – незалежного експерта (за договором з НБУ) Ігоря Савелійовича Евсієнко. Офіційна замітка в «Голосі України» з’явилася лише 26 серпня. І саме ця дата і буде відправним пунктом розрахунків при обчисленні всіх дат щодо ліквідованого банку.

Протягом одного місяця з дати публікації всі кредитори мають право заявити ліквідатору про свої вимоги банку. Іншими словами, до 26 вересня всі вкладники можуть письмово подати вимогу ліквідатору банку щодо повернення вкладу. Правда, потрібно це тільки тим, у кого сума перевищує гарантовані за законом 200 000 гривен. Решта можуть не хвилюватися – справа в тому, що сам ліквідатор протягом 20-ти робочих днів з дня свого призначення готує для ФГВФО повний перелік вкладників, які мають право на компенсацію коштів за вкладами. Саме за цими документами і буде проходити видача коштів вкладникам.

Крок третій: для тих, у кого депозит в інвалюті

Депозити в іноземній валюті Фонд також компенсує – за курсом НБУ на день призначення ліквідатора. Наприклад, для банку «Європейський» – в день призначення ліквідатора, тобто 21 серпня 2009 року, за 100 доларів регулятор встановив курс в 788 гривень 44 копійки. Відповідно, саме такий курс буде для виплати компенсації за вашим депозитом, коли б ви не прийшли його забирати.

Крок четвертий: отримати свій вклад

Як тільки пройшло 20 днів від «відправної дати» почала ліквідації, потрібно уважно стежити за повідомленнями ФГВФО в пресі і на його сайті – щоб дізнатися, яким чином установа буде проводити виплати. Фонд гарантування вкладів виплачує кошти вкладникам ліквідованих банків не особисто, а через інші банки, які він вибирає для роботи його агентами. Отримати свої кошти можна протягом трьох місяців (іноді – півроку).

Наприклад, з 26 серпня по 25 жовтня ФГВФО виплачує вклади по « Одеса-Банку » через чотири банки-агенти: ПриватБанк , Хрещатик, Брокбізнесбанк , Укрсоцбанк . Для зручності вкладники розділені між банками за першими літерами прізвища. А інформацію про це можна дізнатися за контактними телефонами Фонду, на сайті ФГВФО, на сайті самого банку, що ліквідується або в пресі. Для того щоб отримати вклад, потрібно прийти з паспортом та ідентифікаційним кодом в банк-агент по виплаті вкладів – як правило сам банк вибирає адресу офісу в певному регіоні, в якому виплачують кошти за ФГВФО.

Крок п’ятий: для тих, хто спізнився

Вкладники, які не змогли забрати свій вклад протягом трьох місяців, коли проводилася виплата, не позбавляються своїх грошей – у них є ще три роки щоб отримати свої кровні. Для цього їм потрібно звернутися в ФГВФО із заявою про виплату гарантованої суми зі згадуванням фактичного місця проживання, копією ідентифікаційного коду та копією паспорта. Після отримання такої письмової заяви Фонд з вами зв’яжеться і розповість про рішення щодо вашого вкладу: чи буде він здійснювати виплату індивідуальним переказом або просто направить на адресу в заяві повідомлення з інформацією про дату перерахування коштів та назву банку-агента, в якому можна отримати кошти.

Крок шостий: для тих, у кого вклад понад 200 000 гривень

Вкладники, у яких в банку депозит на суму більше, ніж 200 000 гривень, йдуть за своєю компенсацією за іншою схемою. Протягом місяця з дати публікації інформації про початок ліквідаційної процедури банку їм потрібно звернутися до ліквідатора та пред’явити свої вимоги на кошти. Якщо вкладник не встиг за місяць написати заяву – то потрапити в список зможе лише за рішенням суду і лише в разі вагомої причини, так як заборгованість банку, яку не шукали протягом місяця, згідно із законом вважається погашеною.

Ще один не дуже приємний момент – це те, що отримати свої кошти можна буде тільки, якщо у ліквідатора залишаться які-небудь гроші після сплати першочерговим кредиторам.

Згідно із законом черга вкладників настає тільки після виплати зарплати ліквідаторам, різних витрат по ліквідації установи, податків і зобов’язань перед держбюджетом, заборгованості по зарплаті перед співробітниками банку.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
І про кого воліють «забути» в Офісі Генпрокурора

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
У 2014-2017 роках судів по скасуванню результатів конкурсу фактично не було, тому що недобросовісні позичальники могли домовитися з недобросовісними біржами про результати торгів

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
Якщо для боржників їх кредит – це можливість збагатитися, то для платників податків та банків це суттєва проблема.