Проблемні борги

Кредитор не зобов’язаний надавати докази наявності заборгованості боржника, в т. ч. банківські виписки, – ВС

19 лютого 2021, 11:42Новини97

Этот материал также доступен на русском

Перевірка ознак неплатоспроможності боржника проводиться на підставі аналізу його дійсного фінансово-господарського стану, який подається розпорядником майна боржника.

  • Посилання скопійованоlink copied

Постановою ВС від 03.06.2020 р. у справі №905/2030/19 суд здійснив докладний аналіз багатьох положень КУзПБ, – пише “Юридична газета”

Перш за все, ВС однозначно постановив, що заява кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство має відповідати виключно вимогам, встановленим ст. 34 КУзПБ. Кредитор не зобов’язаний надавати докази наявності заборгованості боржника, в т. ч. банківські виписки. Їх ненадання не є підставою для відмови у прийнятті і розгляді заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство.

По‑друге, положення КУзПБ не встановлюють для ініціюючого кредитора обов’язку доводити, що боржник у справі про банкрутство має або не має можливості виконати майнові зобов’язання, строк яких настав, і така вимога до нього суперечила б засадам змагальності сторін. Водночас можливість виконати свої зобов’язання може довести сам боржник, оскільки законодавством саме йому надано право підтвердити спроможність виконати такі зобов’язання та погасити заборгованість, після чого господарський суд здійснює перевірку такої можливості.

По‑третє, відсутність як відзиву боржника, так і підтверджень боржником спроможності виконати свої зобов’язання та погасити заборгованість не становить перешкод для подальшого розгляду справи.

По‑четверте, з позиції ВС можна встановити, що перевірка ознак неплатоспроможності боржника проводиться на підставі аналізу його дійсного фінансово-господарського стану, який подається розпорядником майна боржника. Саме обов’язково поданий аналіз дозволяє суду встановити наявність чи відсутність обставин для закриття провадження у справі через невиявлення ознак неплатоспроможності боржника.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Часто єдиним ефективним способом призначити особі її заслужену пенсію за віком є лише звернення до суду

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Погане фінансування судів завжди негативно позначається на їх функціонуванні та оперативності

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Крім того, судді розповіли і про закордонний досвід щодо процедури банкрутства та порівняли його з українським

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Норми законодавства, які допускають неоднозначне або множинне тлумачення, завжди трактуються на користь особи