Огляд ЗМІ

Кредитні канікули для захисників: що пропонують банки мобілізованим позичальникам?

22 квітня 2021, 10:24Новини1962

Этот материал также доступен на русском

Якщо позичальник пробуде на військовій службі більше терміну кредитних канікул, то йому або його сім’ї все одно доведеться погашати позики за обумовленим в договорі графіком.

  • Посилання скопійованоlink copied
НБУ і парламент вирішили проблему погашення кредитів мобілізованими військовим позичальниками: банкам доручили скасувати відсотки і штрафні санкції за прострочення. При цьому деякі установи виявилися не готові відмовитися від відсотків по позиках. Інші, навпаки – пропонують додаткові послуги для військовослужбовців. Детальніше про це дізнавався Prostobank.uaЩе на початку травня-2014 Національний Банк рекомендував банкам встановити ряд пом’якшень для позичальників, які проходять військову службу. Він зробив це в своєму в листі N 18-112 / 22289 «Про необхідність вжиття заходів щодо захисту фінансових інтересів військовослужбовців у зв’язку з обслуговуванням кредитів». У листі регулятор запропонував фінустановам як мінімум три варіанти можливих заходів:

  • реструктуризувати кредити мобілізованих позичальників;
  • звільнити їх від нарахування пені та штрафів за прострочення платежу;
  • надати відстрочку в погашенні тіла кредиту і / або відсотків по ньому.

На словах же в НБУ запропонували ще кілька варіантів допомоги позичальникам-військовослужбовцям. Наприклад, повністю або частково компенсувати їм відсотки по кредиту.

Уже в кінці травня 2014 більшість з цих пропозицій закріпили законодавчо. Зокрема, військовослужбовцям під час «особливого періоду» не нараховуються відсотки за кредитами та іншими видами зобов’язань, а також пеня і штрафи за прострочення погашення позики згідно зі змінами в закон «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (Стаття 14, пункт 15).

«Особливий період» згідно закону «Про оборону України» починається з моменту оголошення рішення про мобілізацію або введення воєнного стану і включає весь період мобілізації, військових дій і частково – період відновлювальних робіт після їх закінчення.

Це означає, що:

  • відсотки по кредитах не повинні нараховуватися на час мобілізації (для резервістів і військовозобов’язаних позичальників) або особливого періоду (для військовослужбовців). Сім’я позичальника може погашати в цей час тільки тіло кредиту і не платити відсотків;
  • якщо сім’я мобілізованого не може погашати кредит в період його мобілізації, то штрафи та пеня за прострочення не повинні нараховуватися. Фактично мобілізований позичальник має закріплене законом право на кредитні канікули.

Як скористатися?

Щоб отримати кредитні канікули або інші пільги від банку, в першу чергу позичальник повинен звернутися в банк – в відділення, в якому обслуговується. Для розгляду рішення про надання, наприклад, кредитних канікул, необхідно написати заяву. Також необхідно надати документ з відміткою про призов на службу (наприклад, військовий квиток). Це основні вимоги, які, в залежності від фінансової установи, можуть відрізнятися.Заява складається у довільній формі, можна скористатися зразком, який розмістило на своєму сайті Міністерство Оборони.

Якщо позичальник уже поїхав на місце проходження військової служби, то звернутися в банк можуть члени його сім’ї. Правда, для цього їм знадобиться довіреність. «На всі звернення в банк за рахунками клієнта банк зобов’язаний діяти відповідно до чинного законодавства. Тобто надання інформації або здійснення певного переліку операцій по таких рахунках можливе лише в разі звернення клієнта, який буде ідентифікований підписом уповноваженого працівника банку, або ж у разі звернення особи, уповноваженої діяти від імені клієнта (на основі довіреності) », – розповідає Роман Дуда, спеціаліст відділу розвитку продуктів департаменту розвитку бізнесу Ідея Банку .

У деяких випадках можна оформити заявку дистанційно. Наприклад, позичальник ПриватБанку може звернутися в сервісний центр і надіслати в банк документ, що підтверджує призов на військову службу.

Однак в більшості випадків необхідно особисте звернення. Наскільки нам відомо, деякі банки надають таку послугу, але в більшості випадків необхідно з’явитися особисто для процедури ідентифікації клієнта та написання заяви. Ми рекомендуємо безпосередньо звертатися в банк, який обслуговує клієнта, для отримання детальної інформації.

Про що слід знати?

При всіх перевагах пільгових програм для мобілізованих позичальників, вони не позбавлені недоліків. Зокрема, багато банків надають кредитні канікули або пільговий період погашення позики на обмежений термін.Тобто теоретично, якщо позичальник пробуде на військовій службі більше терміну кредитних канікул, то йому або його сім’ї все одно доведеться погашати позики за обумовленим в договорі графіком.

З іншого боку, поки такі ситуації не відбувалися, і є надія, що конфлікт закінчиться раніше, або банки будуть йти на зустріч позичальникам і продовжувати кредитні канікули.

Крім цього недоліком можна вважати той факт, що канікули надаються лише за тими кредитами, де позичальником виступає мобілізована особа. Якщо кредит оформлений на члена сім’ї (наприклад, подружжя), то закон не передбачає пільгових умов погашення.

Однак з огляду на те, що більшість банків визначають умови пільгового періоду індивідуально, тут теж можна шукати компроміс. Наприклад, якщо мова йде про іпотечний кредит на сім’ю, де мобілізований чоловік виступає поручителем, а його дохід враховувався при розрахунку щомісячного платежу, то можна також пробувати домовитися з банком про відстрочення або реструктуризацію.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму