Комітет Ради підтримав гарантування 100% банківських вкладів на час війни

23 березня 2022, 13:25Новини262

Этот материал также доступен на русском

Комітет рекомендував схвалити закон № 5542-1, який передбачає гарантування вкладів фізичних осіб в повному обсязі

  • Посилання скопійованоlink copied

Комітет з питань податкової політики Верховної Ради рекомендував депутатам схвалити закон щодо гарантування повної суми банківських вкладів фізичним особам на час дії воєнного стану.

Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев.

Так, комітет рекомендував схвалити закон № 5542-1, який передбачає гарантування вкладів фізичних осіб в повному обсязі (без обмеження за сумою вкладу) на час дії воєнного стану в Україні.

Після закінчення війни сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами зросте до 600 тисяч гривень. Наразі максимальна сума відшкодування становить 200 тисяч грн.

Цей законопроєкт знаходиться на розгляді у ВРУ ще з минулого року і передбачає, серед іншого, приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів. Це було одним із структурних маяків у Меморандумі з МВФ.

В останній версії, схваленій комітетом до війни, йшлося про поступове підвищення суми гарантування з 200 тисяч грн до 400 тисяч грн і згодом до 600 тисяч грн.

Нагадуємо: Національний банк та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб підтримують ініціативу президента Володимира Зеленського щодо запровадження 100% гарантії держави на депозити населення. Верховна Рада на засіданні 30 червня підтримала у першому читанні законопроєкт №5542-1, яким пропонується до 2023 року збільшити суму гарантування вкладів фізосіб до 600 тисяч грн, а також приєднати до системи гарантування державний Ощадбанк.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Фонд гарантування вкладів поставив собі за мету досягти європейських стандартів гарантування вкладів. Що потрібно зробити, щоб стратегічна ціль стала досяжною перспективою?

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
За офіційною статистикою, станом на березень 2021 р. в Україні було зареєстровано 323 кредитні спілки

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
В результаті приватизації держава позбавиться необхідності докапіталізації банку в майбутньому

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Як зміниться кредитний ринок і банківська система, якщо Фонд гарантування вкладів фізичних осіб матиме необмежені права?

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Уривка немає, тому що запис захищений.

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Майже 47 млрд грн основного боргу і ще 64 млрд грн нарахованих відсотків — загалом понад 111 млрд грн повинен буде перерахувати уряду до 2031 року Фонд…