Коли позичальник починає вважатися “проблемним”?

19 березня 2021, 13:46Новини245

Этот материал также доступен на русском

Після спливу 90 календарних днів з моменту настання строку сплати платежу за кредитним договором позичальник вважається проблемним.

  • Посилання скопійованоlink copied

Згідно постанови правління Національного банку України №97 від 18.07.2019 р. «Про затвердження Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України», банк виявляє боржників/контрагентів з ознаками потенційної проблемності, які мають прострочку погашення боргу до 90 календарних днів. Протягом цього періоду банк робить низку пропозицій щодо застосування інструментів врегулювання заборгованості боржника/контрагента, – розповідає Ольга Чайка,
керуючий партнер АО «Ліга незалежних адвокатів», голова комітету з питань банківського права при раді адвокатів Одеської області, адвокат, що супроводжує діяльність ПАТ «МТБ БАНК».

Далі фінустанова, на підставі результатів оцінки позичальника та розрахунку чистої теперішньої вартості очікуваних грошових потоків від активу, приймає рішення щодо врегулювання заборгованості.

Банк може застосувати інструменти реструктуризації заборгованості боржника/контрагента або вжити заходів щодо припинення відносин з ним та застосувати інструменти позасудового та/або судового врегулювання заборгованості.

Крім того, кожен банк регулярно виявляє боржників/контрагентів з ознаками потенційної проблемності, які мають прострочку погашення боргу до 90 календарних днів, а також осіб, які не мають наміру співпрацювати з банком щодо повернення заборгованості.

Таким чином, саме після спливу 90 календарних днів з моменту настання строку сплати платежу за кредитним договором позичальник вважається проблемним.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Юристи визнають, що кредитні боржники рідко виграють у судах

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Заява про призупинення сплати грошового зобов’язання підписується позичальником власноручно або шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Найкраща стратегія для боржників – це залишатися на зв'язку зі своїми кредиторами

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Закон звільняє позичальників лише від сплати штрафів та інших платежів, що нараховані за прострочення виконання зобов’язань за кредитним договором

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Особливо гостро питання доцільності банкрутства фізичних осіб постає в умовах дії в Україні воєнного стану