За кордоном

Європол виявив невідому картину Поллока ціною €50 млн

22 березня 2023, 16:06Новини293

Этот материал также доступен на русском

Справжність картини досі перевіряють експерти. Поліцейські виявили її під час обшуку за шафою

  • Посилання скопійованоlink copied

У Софії (Болгарія) під час поліцейської операції виявили невідому картину американського експресіоніста Джексона Поллока “The she wolf”. Як повідомляють BNR і 24chasa, слідчі дії проводилися болгарським Головним управлінням боротьби з організованою злочинністю та грецькими спецслужбами під керівництвом Європолу.

Спецслужби перевіряли діяльність групи, яка займається контрабандою культурних цінностей. Обшуки були проведені, крім Софії, в Афінах та на острові Кріт, там також вилучили п’ять картин «інших відомих авторів»; затримано одного громадянина Болгарії та трьох громадян Греції.

Вартість знайденої картини Поллока може досягати до 50 млн. євро у разі продажу на аукціоні і до 10 млн. євро при збуті на чорному ринку.

У правому нижньому кутку картини знаходиться підпис Поллока, а на звороті викладено історію полотна. За даними 24chasa, картина 1947 року, BNR називає 1949 рік. Картина була подарована актрисі, яка продала полотно у 1958 році, після чого вона змінила ще кількох власників, опинилася у Румунії, Греції, а потім у столиці Болгарії.

Спочатку правоохоронні відомства порушили справу про приховування картини Поллока, вважаючи її вкраденою, проте перевірка показала, що полотно не знаходиться в розшуку. Справу перекваліфікували на статтю про злочин проти культурної цінності.

У прокуратурі розповіли, що початковий аналіз показав можливу справжність картини завдяки збігу за фарбами та матеріалами з іншими роботами Поллока. Буде проведено додаткові дослідження.

Пол Джексон Поллок – художник, ідеолог абстрактного експресіонізму. Він жив у першій половині минулого століття (1912-1956), розробив метод «розбризкування», що полягав у створенні полотна через розбризкування фарб на полотно, не торкаючись пензлем до поверхні.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Виникає дуже серйозне питання до МОНУ - яким чином воно відстоює інтереси студентів та науково-педагогічних працівників?

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Директору Інституту інноваційної освіти КНУБА О.Петроченку доводиться відстоювати право на свою роботу та посаду

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Є підстави вважати, що в АРМА може багато років функціонувати корупційна схема з вимивання на користь приватних осіб грошей, які мали стати доходами Держбюджету

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Російський бізнес не повністю вичищений з української економіки через хаотичність формування санкційних списків

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Чи потрібен нам ще один керівник АРМА, залежний від Офісу Президента?