Огляд ЗМІ

Якою буде девальвація гривні в 2023 році — валютний прогноз

4 січня 2023, 17:19Новини796

Этот материал также доступен на русском

Експерти стверджують, що прогнозована міжнародна допомога дозволить курсу гривні бути стабільним

  • Посилання скопійованоlink copied

Значна міжнародна допомога, запуск «зернового коридору» та заходи НБУ втримали курс гривні від обвалу протягом 10 місяців війни. Які чинники визначатимуть валютний курс в Україні в новому році?

Що зміцнювало гривню у 2022 році

В останньому грудневому звіті НБУ про фінансову стабільність вказується, що тиск на валютному ринку послабився, та інтервенції НБУ все ще необхідні. «Значні розриви платіжного балансу та неритмічне надходження міжнародної допомоги в першій половині року зумовили потребу в коригуванні валютного курсу. Офіційний обмінний курс гривні до долара було знижено на 25% наприкінці липня. Це рішення разом із коригуванням валютних обмежень, поступовим зростанням ринкових ставок у відповідь на червневе підвищення облікової ставки, запуском „зернового коридору“ послабили тиск на валютному ринку», — зазначають аналітики НБУ. У зв’язку з цим НБУ скоротив інтервенції на валютному ринку.

Проте попит бізнесу і населення на валюту залишається все ще високим, тому ринок не здатен самостійно збалансуватися. «Тож НБУ надалі компенсуватиме дефіцит валюти на ньому та зберігатиме політику фіксованого обмінного курсу. Водночас завдяки безпрецедентній допомозі від партнерів міжнародні резерви станом на кінець листопада вже перевищили довоєнний рівень та досягли $28 млрд. Цей рівень покриває три з половиною місяці майбутнього імпорту. Подальше надходження міжнародної допомоги дасть змогу підтримувати резерви на достатньому рівні», — впевнені в Нацбанку.

Нагадаємо, що за підрахунками МВФ Україні у 2023 році не вистачатиме близько $38 млрд. ЄС вже затвердив фінансову допомогу Україні на рівні 18 млрд євро, а США прийнятий бюджет з передбаченою допомогою Україні на рівні $45 млрд.

Як розповів head of analytics of Millstone&Co Андрій Приходько, драйверами зростання курсу доллара з початку війни були: різке зниження експортної виручки з боку аграріїв та металургів, зменшення обсягу переказів заробітчан у зв’язку з обмеженням виїзду чоловіків та зростання попиту на готівкову валюту як засіб заощадження.

Що впливатиме на курс гривні у 2023 році

Експерти стверджують, що прогнозована міжнародна допомога дозволить курсу гривні бути стабільним.

За словами голови департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталія Ваврищука, НБУ більше не має причин поспішати з подальшою девальвацією гривні після зниження на 25% наприкінці липня.

Певне послаблення курсу у новому році можливе з урахуванням наступного:

  • на девальвації гривні може наполягати МВФ, адже поточний обмінний курс створює значні дисбаланси на валютному ринку;
  • державний бюджет на 2023 рік базується на середньорічному обмінному курсі 42,2 грн/$. «Якщо курс гривні залишиться на поточному рівні, то доходи бюджету та запозичення можуть виявитися недостатніми для виконання плану. З урахуванням цих міркувань ми очікуємо, що офіційний курс гривні дещо послабиться до 40,2 грн/$ до кінця 2023 року», — сказав Ваврищук.

Андрій Приходько зазначив, що досі важно визначити перспективи зростання експортної виручки у 2023 р. «Обсяги експорту агропродукції можуть суттєво зменшитися через зниження посівів та економію на добривах та агрохімії», — сказав він. За прогнозом міністерства сільського господарства США (USDA) експорт зернових з України у 2022/23 маркетинговому році скоротиться на 16 млн тонн.

«Перспективи зростання експорту також залежать від термінів та перспектив відновлення енергетичної інфраструктури країни», — додав Приходько.

Директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин зазначив, що не варто сподіватись на швидку стабілізацію зовнішньої торгівлі, особливо через обмеження морських шляхів — це буде призводити до помірного дефіциту валюти на ринку і девальваційного тиску на гривню.

В той же час, стабільні притоки валюти від зовнішньої фінансової допомоги повинні повністю перекрити дефіцит у зовнішній торгівлі. А рівень резервів НБУ дозволяє ефективно контролювати стабільність валютного ринку і уникати валютних шоків. «Тому, в наступному році динаміка курсу буде значним чином залежати також від терміну завершення бойових дій, ритмічності надходження міжнародної допомоги, можливого рішення Нацбанку щодо переходу до плаваючого валютного курсу, а також від збереження чи часткового послаблення обмежень на валютному ринку», — сказав Печерицин.

За словами директорки аналітичного департаменту та головної економістки Dragon Capital Олени Білан на курс гривні у 2023 році буде впливати: стан зернової угоди, тимчасовий виїзд за кордон частини населення та зниження виробництва експортно-орієнтованими підприємствами через дефіцит електроенергії, непродуктивні відтоки капіталу, обсяги та швидкість надходжень міжнародної допомоги. «Але очікуємо, що обсяги міжнародної допомоги будуть достатніми, щоб компенсувати тимчасове збільшення попиту на іноземну валюту взимку, спричинене наслідками дефіциту електроенергії. Завдяки цьому вдасться уникнути різкого зниження золотовалютних резервів НБУ і не буде потреби у ре-фіксації офіційного курсу гривні», — запевнила вона.

Керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій також вважає, що приплив валюти від західних донорів (біля 4 млрд доларів на місяць) буде перекривати потреби НБУ на підтримку стабільного курсу гривні (біля $3 млрд на місяць).

NV Бізнес

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Дослідження

Статті • БОРГ-review
путін власноруч і публічно, якщо не знищив вибудований роками імідж професійного борця з міжнародним тероризмом, то суттєво зашкодив йому

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Серед іншого, Директива спрямована на впровадження механізмів раннього виявлення неплатоспроможності та створення умов для врегулювання заборгованості без використання процедур банкрутства

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Преса нерідко виконує свої професійні обов’язки в небезпечних умовах, а в час війни працює ще й у смертельній небезпеці

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Відповідно до Постанови № 380 створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Навіть демонтувавши одну антилюдську систему, демократичний світ має бути пильним: історія триває…

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Рекомендуємо надавати інформацію про недобросовісних продавців до територіальних органів Держпродспоживслужби