Як відрізняються витрати на життя в Україні та Польщі, – дослідження

20 березня 2023, 08:50Новини176

Якщо за однокімнатну квартиру у середньому в Києві просять 10 – 15 тис. грн. за місяць, то оренда такого житла у Варшаві коштуватиме 22 – 25 тис. грн.

  • Посилання скопійованоlink copied

Наскільки відрізняються витрати на оренду житла, транспорт, продукти в Україні та Польщ? У Gremi Personal порівняли основні статті витрат у двох країнах. Для зручності витрати у злотих перевели у гривні.

Оренда житла у Польщі очікувано вище. Якщо за однокімнатну квартиру у середньому в Києві просять 10 – 15 тис. грн. за місяць, то оренда такого житла у Варшаві коштуватиме 22 – 25 тис. грн.

При цьому у Польщі не настільки відчутна різниця між орендою у столиці та великому місті. У нас така “однушка” це — 6 – 7 тис. грн., а в Польщі — 16 – 20 тис. грн.

Оренда однокімнатної квартири у наших невеликих містах – 3,5 5 тис. грн, у Польщі – 12-13 тис. грн. До цих сум треба додати витрати на комунальні послуги. В Україні, для однокімнатної квартири, вони в середньому – 1,2 — 2,5 тис. грн, у такому ж житлі у Польщі – 4 – 4,5 тис. грн. До уваги не бралися міста на Західній Україні, що знаходяться найдальше від зони бойових дій.

Ціни на бензин А-95 менше відрізняються. У нас дешевше — 52 грн за літр, у Польщі — 63 грн за літр. Місячний універсальний проїзний квиток у нас утричі дешевший. У нас він за 50 проїздів заплатять — 325 грн, у поляків — 840 грн.

Прийом терапевта у приватній клініці в Україні, в середньому – 550 грн, а у Польщі – 1000 грн. Мінімальна вартість стрижки в українських майстрів – 100 грн, у польських – 250 грн. Місячний абонемент у спортзал в Україні – від 600 грн, у Польщі – 840 грн.

Прожитковий мінімум в Україні з цього року – 2589 грн, у Польщі – 12,7 тис грн. Мінімальна та середня заробітна плата у нас – 6,7 тис. грн та 15 тис. грн. У поляків відповідно – 22,8 тис грн. та 29 тис. грн.

Ми бачимо, що середня зарплата навіть на робітничих спеціальностях, які переважно займають українці у Польщі, приблизно у два рази більше, ніж в Україні. Разом із тим поляки готові запрошувати українців також на висококваліфіковані позиції, де ця позначка може значно зрости. Головний бар’єр, що відділяє освічених українців від достойної роботи за межами України — це знання іноземних мов.

Однак у вересні минулого року ми робили дослідження та дізнавалися скільки українців вже вчать польську мову. На той час 52,8% працевлаштованих у Польщі українців вже опановували польську, щоб згодом отримати там висококваліфіковану роботу.

35% респондентів планували навчання найближчим часом, у той час, як 12,2% сказали, що для того, аби забезпечити себе гідним рівнем життя у Польщі, їм достатньо знань української.

Анна Джоболда
директорка департаменту рекрутації міжнародного агентства працевлаштування Gremi Personal

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Дослідження

Статті • БОРГ-review
путін власноруч і публічно, якщо не знищив вибудований роками імідж професійного борця з міжнародним тероризмом, то суттєво зашкодив йому

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Серед іншого, Директива спрямована на впровадження механізмів раннього виявлення неплатоспроможності та створення умов для врегулювання заборгованості без використання процедур банкрутства

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Преса нерідко виконує свої професійні обов’язки в небезпечних умовах, а в час війни працює ще й у смертельній небезпеці

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Відповідно до Постанови № 380 створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Навіть демонтувавши одну антилюдську систему, демократичний світ має бути пильним: історія триває…

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Рекомендуємо надавати інформацію про недобросовісних продавців до територіальних органів Держпродспоживслужби