Зверніть увагу

Як стягнути додаткові витрати на дитину після розлучення?

20 травня 2021, 13:37Новини320

Этот материал также доступен на русском

Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення: разово; періодично; постійно.

  • Посилання скопійованоlink copied

Одним із поширених питань, з яким звертаються клієнти до Центру безоплатної правової допомоги, є стягнення аліментів. Про те, що робити коли аліменти не покривають витрат на утримання дитини, – розповідає юристка Третього одеського бюро правової допомоги Тетяна Дімова.

Так, крім звичайних аліментів, законодавство України покладає обов’язок на батьків нести додаткові витрати на дитину (стаття 185 Сімейного кодексу України).

Це витрати, викликані особливими обставинами, наприклад:

  • розвитком здібностей дитини;
  • хворобою, каліцтвом та інші.

Цей перелік не є вичерпним і встановлюється індивідуально у кожному конкретному випадку. Сюди входять усі потреби дитини, які не покриваються аліментами на її утримання.

Додаткові витрати на дитину не є аліментами.

Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення: разово; періодично; постійно.

Розмір додаткових витрат на дитину повинен визначатись у твердій грошовій сумі, залежно від передбачуваних або фактично понесених витрат на дитину.

Враховується матеріальне та сімейне становище батьків та інші інтереси й обставини, що мають істотне значення. Якщо матеріальне становище батьків не дозволяє забезпечити повну оплату додаткових витрат, вони можуть бути компенсовані частково.

Форми участі батьків у додаткових витратах на дитину:

  • укладення угоди батьків про оплату додаткових витрат на дитину (якщо розмір додаткових витрат на дитину перевищує у двадцять і більше разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (більше ніж 340 грн.). Угода укладається у письмовій формі та нотаріально посвідчується;
  • у разі спору між батьками розмір участі одного з батьків у додаткових витратах визначається за рішенням суду.

Позов про стягнення додаткових витрат на дитину може пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування одержувача аліментів.

Позивачу слід обов’язково надати докази, на яких ґрунтуються його позовні вимоги.

Доказами, що підтверджують наявність особливих обставин, що спричинили додаткові витрати на дитину, можуть бути:

  • документи, які свідчать про витрати на придбання спеціальних інструментів, призначених для розвитку здібностей дитини (наприклад, музичного інструменту або спортивного спорядження);
  • витрати на навчання дитини у платному навчальному закладі, на заняття у музичних, мистецьких або спортивних закладах, на додаткові заняття;
  • висновки МСЕК, довідки медичних закладів та інші документи, що підтверджують відповідний стан здоров’я дитини (хвороба, каліцтво), і свідчать про необхідність додаткових витрат на лікування (на придбання ліків, спеціальний медичний догляд, санаторно-курортне лікування).

Розмір додаткових витрат на дитину повинен обґрунтовуватись відповідними документами (наприклад, витрати на спеціальний медичний догляд – довідкою медичного закладу про вартість медичних послуг; витрати на лікування, на санаторно-курортне лікування – виписками з історії хвороби дитини, рецептами лікарів, довідками, чеками, рахунками, проїзними документами). При стягненні коштів на додаткові витрати, які повинні бути понесені у майбутньому, суду необхідно надати розрахунок або обґрунтування необхідності майбутніх витрат.

Наявність таких додаткових витрат має довести особа, що заявляє позовні вимоги про їх стягнення. Ці кошти є додатковими, на відміну від коштів, які отримуються одним з батьків на утримання дитини.

Увага! Позивачі у справах про оплату додаткових витрат на дитину звільняються від сплати судового збору в усіх інстанціях.

У разі прострочення оплати додаткових витрат на дитину з вини платника – такий платник зобов’язаний на вимогу одержувача додаткових витрат сплатити суму заборгованості за додатковими витратами з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних із простроченої суми (ч. 4 ст. 196 СК України).

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі