Огляд ЗМІ

Як позбавити Росію $40 млрд нафтогазових доходів у 2023 році, – KSE

18 січня 2023, 14:00Новини275

Этот материал также доступен на русском

Запропонували пʼять кроків для посилення тиску на енергетичний сектор агресора

  • Посилання скопійованоlink copied

Комбінація з посилення наявних санкцій та нових обмежень може позбавити Росію $40 млрд нафтогазових доходів у 2023 році. Експерти KSE Institute у новому дослідженні запропонували пʼять кроків для посилення тиску на енергетичний сектор агресора.

  1. Перший крок. Експерти пропонують знизити верхню межу ціни на російську нафту з $60 до $50 за барель з 5 лютого, коли набуде чинності ембарго на нафтопродукти. Це призведе до скорочення доходів Росії при незначному ризику зростання цін на нафту, оскільки Росія матиме потужний стимул для продовження постачання нафти, враховуючи собівартість видобутку, яка оцінюється в $10–15 за барель. Фактично експерти пропонують знизити верхню межу ціни до $30 за барель у найближчі місяці.
  2. Другий крок. Пропонується встановити граничні ціни на нафтопродукти (дизельне пальне, мазут, авіаційний керосин), на які припадає близько третини російського експорту нафти. Межа має бути визначена на основі нижчої граничної ціни на нафту та цін до вторгнення, які, як правило, були нижчими.
  3. Третій крок. Експерти пропонують заборонити імпорт російського газу до ЄС трубопроводами, контрольованими РФ. Це повністю заблокує будь-які спроби агресора перезапустити газопроводи «Ямал» та «Північний потік», а також перекриє газопровід «Турецький потік», залишивши продаж через українську ГТС єдиним каналом трубопровідного постачання російського газу до Європи. Це підвищить енергетичну безпеку та доходи України, водночас зменшивши обсяги продажу газу Росією та звівши нанівець мету РФ продавати газ до Європи в обхід України.
  4. Четвертий крок. Імпорт скрапленого природного газу з Росії до ЄС має бути заборонений. Таке рішення вже ухвалили США, Велика Британія, Канада та Польща.
  5. Пʼятий крок. Експерти пропонують запровадити повні санкції проти «Газпрому», Газпромбанку та російських нафтових компаній. Незначні винятки з обмежень можуть бути зроблені для фінансових операцій, повʼязаних з торгівлею нафтою в межах цінового ліміту. Досі санкційна коаліція була обережною через залежність Заходу від російських енергоносіїв. Але тепер, коли ця залежність фактично ліквідована, немає жодних підстав не запроваджувати широкі санкції проти російських нафтогазових компаній. Санкції повинні торкнутися всіх російських нафтогазових компаній: як державних («Газпром», «Роснефть», «Газпромнефть», «Зарубежнефть»), так і приватних («Сургутнефтегаз» і «Лукойл»).

В KSE вважають, що реалізація цих заходів зменшить нафтогазові доходи Росії приблизно на $40 млрд у 2023 році, що призведе до зниження доходів від експорту нафти і газу до рівня, який раніше спричиняв фінансову та валютну кризи в Росії.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”