Зверніть увагу

Як перевірити, чи гарантуються кошти в банку Фондом гарантування вкладів?

13 січня 2022, 11:58Новини362

Этот материал также доступен на русском

Фонд відшкодовує кошти за іменними ощадними (депозитними) сертифікатами банку, виданими до 30 червня 2021 року, незалежно від дати прийняття НБУ рішення про віднесення банку до неплатоспроможних.

  • Посилання скопійованоlink copied

Маєте в банку гроші, але не впевнені, чи будуть вони відшкодовані Фондом гарантування вкладів у разі банкрутства установ? Перевірити цю інформацію нескладно, – повідомляє ФГВФО.

По-перше, впевніться, що ваші кошти є вкладом у визначенні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі – Закон), а саме «коштами в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського рахунку, банківського вкладу (депозиту), включаючи нараховані відсотки на такі кошти». Тобто вкладами, які підпадають під гарантії Фонду, є депозити та банківські/карткові рахунки, у тому числі ті, на які надходять стипендії, зарплати, пенсії та інші виплати, фізосіб та фізосіб-підприємців.

По-друге, ви можете на сайті Фонду або в ст. 26 Закону переглянути вичерпний перелік коштів, відшкодовування яких не гарантується. Зокрема, не відшкодовуються вклади у банківських металах, відкриті на індивідуальних умовах, вклади чи кошти за ощадними та депозитними сертифікатами банків.

Звертаємо увагу, що прикінцевими та перехідними положеннями Закону передбачено, що Фонд відшкодовує кошти за іменними ощадними (депозитними) сертифікатами банку, виданими до 30 червня 2021 року, незалежно від дати прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних або про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Пам’ятайте, що кожен банк-учасник Фонду має:

  • під час укладення договору про відкриття вкладу і не рідше 1 разу на рік ознайомлювати вкладника з Довідкою про систему гарантування вкладів;
  • розмістити у відділеннях, де залучаються вклади, а також на власному веб-сайті інформацію про участь у Фонді, реквізити Фонду та максимальну суму гарантованого відшкодування;
  • на вимогу вкладника під час укладення договору про відкриття вкладу та протягом строку його дії надавати вичерпну інформацію про систему гарантування вкладів.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму