Проекти та інновації

Громадяни зможуть відкривати індивідуальні інвестиційні рахунки

29 грудня 2022, 14:20Новини293

Этот материал также доступен на русском

Будь-яка фізична особа зможе відкрити особовий рахунок – середньостроковий (до 3 років) або довгостроковий (до 7 років) для інвестування власних заощаджень

  • Посилання скопійованоlink copied

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України підтримала проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання участі громадян у інвестиційній діяльності» № 8111, який покликаний запровадити в Україні індивідуальні інвестиційні рахунки, за умови доопрацювання його окремих норм.

Будь-яка фізична особа зможе відкрити особовий рахунок – середньостроковий (до 3 років) або довгостроковий (до 7 років) для інвестування власних заощаджень. Послугу відкриття рахунку, його обслуговування, виконання ролі податкового агента виконуватиме інвестиційна фірма.

Ключовою відзнакою інвестиційних рахунків є податкові переваги. За умови дотримання всіх вимог по функціонуванню рахунка (строку дії, неперевищенні ліміту суми зберігання, зняття не раніше встановленого строку) власник звільняється від оподаткування прибутку, отриманого від операцій за цими рахунками.

Кошти на індивідуальних рахунках активно «працюватимуть». Інвестиційна фірма в інтересах власника зможе вкладати їх в надійні інструменти ринку капіталу. На першому етапі це можуть бути: муніципальні, корпоративні облігації, акції, які торгуються на біржі, депозитні сертифікати банків, відкриті інвестиційні фонди (спеціалізовані, диверсифіковані).

«Ми розглядаємо інвестиційні рахунки як перспективний фінансовий напрямок, який буде цікавим вельми широкому колу інвесторів. Особливо тим, хто раніше не наважувався виходити на ринки капіталу. Діятиме проста процедура відкриття та закриття рахунку. Крім того, його можна буде переводити на обслуговування з однієї інвестфірми до іншої. Нульова ставка оподаткування дасть можливість інвестору самостійно обирати між інструментами, в які інвестувати, з огляду на їх природу та ризикованість, а податкова складова була однакова», – прокоментував Член НКЦПФР Юрій Бойко.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі