Гетманцев ініціює об’єднання ЄСВ, ПДФО та військового збору з поступовим зменшенням ставки з 37% до 25%

13 січня 2022, 11:19Новини507

Этот материал также доступен на русском

Наразі ефективна ставка у нас становить 37%, номінальна – 42%. Передбачається зменшити її до 30% з подальшим зменшенням на 1% щороку до 25%.

  • Посилання скопійованоlink copied

Депутат Верховної Ради Данило Гетманцев, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ініціює об’єднання ЄСВ, ПДФО та військового збору з поступовим зменшенням ефективної ставки до з 37% до 25%.

Про це він повідомив в інтерв’ю Українським Новинам.

“Є законопроєкт, який я розробив. Я хотів його зареєструвати до Нового Року, проте дискусія з усією нашою командою трохи затягнулася. Я не хочу подавати законопроєкт, який буде мертвонародженим. Хочеться, щоб ми консолідувалися”, – сказав депутат.

За словами Гетманцева, основна ідея полягає в об’єднанні ЄСВ, податку на доходи фізичних осіб та військового збору на єдиний податок зі зменшенням ефективної ставки.

“Наразі ефективна ставка у нас становить 37%, номінальна – 42%. Ми передбачаємо зменшити до 30% з подальшим зменшенням на 1% щороку до 25%. Передбачаємо розширити можливість для декларування, а саме запровадити посімейне декларування. Простіше кажучи, щоб декларуватися могла сім’я. Бажаємо простимулювати декларування через збільшення податкових відрахувань. Тобто тій людині, яка подає декларацію, ми даємо можливість використати великий обсяг вирахувань оподатковуваного доходу”, – додав він.

Наприклад, якщо людина утримує пенсіонера старше 80 років, то вона має право зменшити свій оподатковуваний дохід на певну суму.

“Якщо ти орендуєш житло, то маєш право зменшити на певну суму свій оподатковуваний дохід. І таким чином простимулювати людей подавати декларації та навчити вести своє фінансове життя. А податок на виведений капітал ми пропонуємо запровадити за польською моделлю – до 200 млн гривень обороту. Якщо у вас дохід становить до 200 млн гривень протягом року, то ви можете опціонально використати податок на виведений капітал”, – уточнив Гетманцев.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Законопроект №10044 передбачає розширення повноважень Рахункової палат на всі публічні кошти