Проекти та інновації

Фонд держмайна запустив сервіс автоматичної оцінки нерухомості

29 червня 2021, 13:50Новини273

Этот материал также доступен на русском

Електронна довідка про оціночну вартість нерухомості діятиме 30 днів

  • Посилання скопійованоlink copied

Фонд держмайна (ФДМУ) ввів в експлуатацію єдину базу даних звітів про оцінку з модулем електронного визначення оціночної вартості нерухомості. Електронна довідка про оціночну вартість нерухомості діятиме 30 днів. Про це повідомляється на сайті Фонду.

«Через відсутність фінансування створення сервісу автоматичної оцінки було під загрозою зриву, проте Фонд держмайна зайняв проактивну позицію – завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) програмне забезпечення було розроблено без жодної копійки бюджетних коштів», – зазначила заступниця Голови Фонду Юлія Бєлова.

Вона також зазначила, що очікувана економія для всіх українських громадян в майбутньому складе сотні мільйонів гривень, адже їм більше не доведеться сплачувати за послуги оцінки нерухомості.

Визначати оціночну або ринкову вартість об’єкта нерухомості необхідно для розрахунку доходу платника податку – фізичної особи від продажу або обміну нерухомості, а також доходу, отриманого в результаті прийняття майна у спадщину чи дарунок.

Для визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості Єдиною базою даних звітів про оцінку формується електронна довідка про його оціночну вартість (е-довідка), яка є чинною впродовж 30 календарних днів.

Відзначається, що якщо фізособа не погоджується з результатами автоматичного визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості, вона може звернутися до оцінювача, який визначить ринкову вартість такого об’єкта. Оцінювач має скласти звіт про оцінку майна і зареєструвати його в Єдиній базі. Звіт чинний протягом шести місяців з дати оцінки.

Доступ до Єдиної бази даних звітів про оцінку здійснюється за допомогою особистого електронного підпису або через ID.GOV.UA. Для використання бази всі суб’єкти оціночної діяльності мають зареєструватись в ній за електронною печаткою та зареєструвати своїх оцінювачів. Нотаріуси також мають зареєструватись для формування витягів з бази.

Нагадаємо: реформувати процес реєстрації оцінки нерухомості почали минулого року. У лютому 2020 року Фонд держмайна відключив від бази даних чотири майданчики-посередника – «Ві Ай Пі Департамент» (обслуговує майданчик Оцінка.Online), «Професійна оцінка» (компанія Про закупівлі), «Експрес Оцінка» (компанія Акцепт онлайн) і «Реєстр оцінка» (інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ). Їх пов’язували з депутатом Верховної Ради Антоном Яценком і його ексколегою Віталієм Хомутинником. Посередники брали за послугу реєстрації оцінки 1 800 грн, що викликало незадоволення учасників ринку.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чимало з державних підприємств залишилися виключно на папері, не працюючи десятиліттями і накопичуючи борги

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чи реально отримати 8 мільярдів від приватизації у 2022 році?

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як буде працювати новий сервіс автоматичної оцінки та як безкоштовно дізнатися оціночну вартість квартири, будинку, земельної ділянки чи будь-якої іншої нерухомості.

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як гарантовано виграти приватизаційний аукціон та чому неможливо купити перемогу за хабар

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чим малі порти України можуть бути цікавими для інвесторів та чому приватизація цих об’єктів дозволить залучити інвестиції у їхній розвиток

Розслідування

Статті • БОРГ-review; Влада i люди
Нового керівника ЧМП міністр інфраструктури Владислав Криклій призначив 30 квітня 2021 року