ФДМУ поверне строки оренди держмайна до п’яти років — Верховна Рада прийняла закон

31 травня 2023, 12:00Новини807

Этот материал также доступен на русском

Після вступу закону в силу ФДМУ очікує зростання доходів від оренди державного майна на 20-25% на 100 млн грн щорічно.

  • Посилання скопійованоlink copied

Верховна Рада підтримала ініціативу ФДМУ збільшити строки оренди державного майна до п’яти років. Відповідна норма міститься в законопроєкті №8250, який сьогодні, 30 травня, Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому.

Перед повномасштабним вторгненням Фонд держмайна здавав державне майно в оренду на термін до 49 років. Більшість договорів укладались на п’ять років (в 2021 році частка п’ятирічних договорів становила 88,8%).

Однак на початку великої війни виникли побоювання, що за низької конкуренції, спричиненої загальною невизначеністю, орендні аукціони не дозволять забезпечити ефективну орендну плату за державне майно. Це могло призвести до втрат державного бюджету.

Тому 1 квітня 2022 року Верховна Рада обмежила строк дії нових договорів часом дії воєнного стану + 12 місяців після його скасування. За цей час ФДМУ уклав 1153 таких договорів.

Та за останні місяці український бізнес поступово пристосувався до викликів воєнного стану. Представники бізнесу та державних органів звертались до ФДМУ з пропозицією повернути попередні терміни оренди державного майна. Обмеження термінів не стимулює підприємців брати участь в орендних аукціонах, тому зараз 38% з них не відбуваються через відсутність попиту. Більшість державного майна знаходиться в запущеному стані та потребує ремонту, інвестиції в який складно повернути за один рік. Для цього потрібно принаймні кілька років.

Після вступу закону в силу ФДМУ очікує зростання доходів від оренди державного майна на 20-25% на 100 млн грн щорічно.

Крім того, збільшення строків оренди призведе до приведення занедбаного майна в придатний стан та його ефективне використання, а також до створення додаткових робочих місць.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чимало з державних підприємств залишилися виключно на папері, не працюючи десятиліттями і накопичуючи борги

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чи реально отримати 8 мільярдів від приватизації у 2022 році?

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як буде працювати новий сервіс автоматичної оцінки та як безкоштовно дізнатися оціночну вартість квартири, будинку, земельної ділянки чи будь-якої іншої нерухомості.

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Як гарантовано виграти приватизаційний аукціон та чому неможливо купити перемогу за хабар

ФДМУ

Статті • Влада i люди
Чим малі порти України можуть бути цікавими для інвесторів та чому приватизація цих об’єктів дозволить залучити інвестиції у їхній розвиток

Розслідування

Статті • БОРГ-review; Влада i люди
Нового керівника ЧМП міністр інфраструктури Владислав Криклій призначив 30 квітня 2021 року