Проекти та інновації

Дослідники розробили простий спосіб очищення води від токсичних “хімікатів”

23 січня 2023, 15:25Новини455

Секрет методу – у спеціальному розчині, розробленого хіміками

  • Посилання скопійованоlink copied

Хіміки з університету Квінсленду та Австралійського інституту біоінженерії та нанотехнологій розробили новий метод очищення води від «вічних хімікатів». Додавання спеціального розчину у воду, забруднену ФПАВ (фторвмісні поверхнево-активні речовини), перетворює токсичні елементи на магнітні частинки.

Отриману суміш легко очистити звичайним магнітом.

Секрет методу – у спеціальному розчині, розробленого хіміками. Він містить речовини, які вони назвали магнітним фторвмісним полімерним сорбентом. Ці частинки з одного боку мають магнітні властивості, а з іншого — активно взаємодіють з ФПАВ за рахунок хімічної структури, у тому числі, наявності у складі перфторполіефіру та катіонних груп. При додаванні сорбенту до розчину, забрудненого «вічними хімікатами», він зв’язується з ФПАВ. Такі комплексні частинки можна легко та швидко видалити будь-яким магнітним полем. У серії випробувань, вчені показали, що новий метод видаляє за 30 секунд більше 95% більшості відомих типів ФПАВ, у тому числі, більше 99% GenX – однієї з речовин, що найбільш складно видаляються.

Фторвмісні поверхнево-активні речовини (англійською, per-and polyfluoroalkyl substances, PFAS) – це клас хімічних речовин з дуже міцними фтор-вуглецевими зв’язками. З 1940 років ці речовини активно використовуються у промисловому виробництві по всьому світу завдяки особливим водо- та жировідштовхувальним властивостям. Недолік ФПАВ полягає в тому, що в природних умовах вони практично не розкладаються, а тому такі частки зберігаються у ґрунті, забруднюють воду.

Протягом останніх десятиліть хіміки по всьому світу працюють над створенням різних способів очищення води та штучної руйнації ФПАВ.

На жаль, більшість із них або тривалі, або дорогі та енерговитратні. Автори роботи вважають, що їхнє магнітне рішення пропонує ефективну альтернативу. Очищення в цьому випадку відбувається набагато швидше, ніж у інших технологій, а запуск реакції не потребує енергії.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Серед іншого, Директива спрямована на впровадження механізмів раннього виявлення неплатоспроможності та створення умов для врегулювання заборгованості без використання процедур банкрутства

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Преса нерідко виконує свої професійні обов’язки в небезпечних умовах, а в час війни працює ще й у смертельній небезпеці

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Відповідно до Постанови № 380 створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Навіть демонтувавши одну антилюдську систему, демократичний світ має бути пильним: історія триває…

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Рекомендуємо надавати інформацію про недобросовісних продавців до територіальних органів Держпродспоживслужби

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації