Дослідники показали, як виглядав фараон Тутанхамон

1 червня 2023, 20:12Новини1628

Міжнародна група дослідників реконструювала вигляд одного з найзнаменитіших правителів Стародавнього Єгипту

  • Посилання скопійованоlink copied

Дослідники з Бразилії, Австралії та Італії використали цифрову модель муміфікованого черепа фараона Тутанхамона для реконструкції його зовнішності.

3D-модель показує, як виглядав імператор Стародавнього Єгипту перед смертю у віці близько 19 років.

Вчені використовували як основу для моделювання антропометричні дані та вимірювання черепа фараона, отримані в попередніх дослідженнях. На основі цих параметрів вони відтворили розмір губ, положення очних яблук, висоту вух та розмір носа.

Комп’ютерна модель, навчена на результатах томографії великої кількості людей, перетворила «еталонний череп» під задані пропорції.

Після цього дослідники перейшли до моделювання м’яких тканин. Як основу вони використовували дані про товщину м’яких тканин у різних місцях, отримані на основі аналізу будови голови сучасних єгиптян. Для надання більш «людського вигляду» дослідники доповнили готову реконструкцію суб’єктивними параметрами, які не були відомі: розфарбували зіниці та тонували шкіру.

“Мені він (Тутанхамон) здається молодим чоловіком з тонкими рисами обличчя. Дивлячись на нього, ми бачимо швидше молодого студента, ніж політика, обтяженого безліччю обов’язків, що робить цю історичну особистість ще цікавішою”, – каже Цисеро Мораєс, співавтор дослідження.

Довідково. Тутанхамон (бл. 1341 до н.е. – бл. 1323 до н.е.) зійшов на престол у дев’ять років і правив Стародавнім Єгиптом до своєї смерті у віці 19 років. Популярність цього правителя пов’язана з його гробницею, відкритою на початку ХХ століття. Вона збереглася практично в цілісності та містила безліч багатих артефактів.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?