До реєстру великих платників податків, попри війну, додалося 220 компаній

1 лютого 2023, 12:22Новини162

На великих платників податків припадає 60% вiд усiх надходжень до держбюджету України

  • Посилання скопійованоlink copied

Реєстр великих платників податків зріс на 220 компаній. До переліку додалося вдвічі більше нових компаній, аніж вибуло з нього: 397 нових бізнесів проти 177 компаній, що вибули, повідомив сервіс Опендатабот.

У 2022 році цей перелік скоротився на 32 компанії.

Ключові факти

  • У рік повномасштабної війни серед нових великих платників податків (ВПП) найбільше зʼявилося компаній, що займаються оптовою торгівлею та постачанням енергії, газу, пари і кондиційованого повітря.
  • Аграрний сектор у 2023 році опустився на третю сходинку, натомість одразу 21 державний лісгосп став великим платником податків – це утричі більше, аніж у 2022 році, зазначають в Опендатабот.
  • За даними Державної податкової служби, ще у 2020 році на великих платників податків припадає 60% вiд усiх надходжень до держбюджету України. Актуальний відсоток на 2023 рік невідомий, адже наказ про перелік ВПП на порталі ДПС не містить переліку платників. В Опендатабот заявили, що зверталися за переліком та отримали відмову, тому що він містить стратегічні підприємства.
  • Водночас регіональні портали податкової, зокрема житомирський, публікують переліки компаній – великих платників податків у своєму регіоні.
До реєстру великих платників податків, попри війну, додалося 220 компаній /Фото 1

Щоб потрапити у перелік великих платників податків, бізнес має відповідати декільком критеріям: бути українською компанією (юридична особа України або постійне представництво нерезидента в Україні); за рік заробити більше ніж €50 млн в еквіваленті за курсом Нацбанку; сплатити податки, окрім митних, на суму більш ніж €1,5 млн.

Закритість даних є політикою ДПС від початку великого вторгнення. Навіть за рік від початку повномасштабної війни ДПС продовжує тримати закритими важливі та необхідні для бізнесу реєстри: ПДВ, єдиного податку, податкового боргу, ВПП тощо, зазначає Опендатабот.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ДПС

Статті • Влада i люди
Слід зразу наголосити, що ніяких кардинальних змін у принципах оподаткування доходів фізичних осіб не відбулось

ДПС

Статті • Влада i люди
Можна прогнозувати збільшення звернень органів ДПС до судів із позовами про стягнення боргів з податків та зборів

ДПС

Статті • Влада i люди
Норми права постійно зазнають трансформації

ДПС

Статті • Влада i люди
Платники податків зобов’язані зберігати оригінали відповідних документів, що підтверджують неможливість виконання податкового обов’язку

ДПС

Статті • Влада i люди
Податкова амністія — це остання можливість для фізичних осіб легалізувати свої статки

ДПС

Статті • Влада i люди
У 2021-му у фокусі уваги податківців будуть підприємства, що здійснюють діяльність у сфері фінансів, оптової та роздрібної торгівлі, підприємства транспорту та переробної промисловості