Державний енерготрейдер “ЕКУ” до кінця 2022 року поверне “Енергоатому” 500 млн грн фіндопомоги

16 вересня 2022, 09:03Новини737

Этот материал также доступен на русском

Як повідомили у прес-службі ЕКУ, надані у вигляді фінансової допомоги кошти компанія планує повернути до кінця 2022 року

  • Посилання скопійованоlink copied

“Енергоатом” у серпні виділив 500 млн грн поворотної фінансової допомоги державному трейдеру АТ “Енергетична компанія України”, який заробляє на експорті його ж електроенергії. Як повідомили у прес-службі ЕКУ, надані у вигляді фінансової допомоги кошти компанія планує повернути до кінця 2022 року, констатує “Енергореформа”.

За словами гендиректора ЕКУ Віталія Бутенка, приватні трейдери також періодично отримують фінансову допомогу від власників, материнських компаній, пов`язаних банків та підприємств.

Водночас згідно з представленими “ЕКУ” даними, відрахування трьом державним компаніям склали з початку роботи трейдера 19 серпня по 13 вересня 1,54 млрд грн: НЕК “Укренерго” – 1,17 млрд грн, ДП “Гарантований покупець” – 164 млн грн і “Енергоатому” – 211 млн грн.

За прогнозами “ЕКУ”, до кінця року ці обсяги зростуть до 8,22 млрд грн.

Водночас держенерготрейдер запевнив, що всю електроенергію “Енергоатому” він купує через Українську енергетичну біржу (УЕБ).

Як зауважує “БізнесЦензор”, з 19 серпня державна “Енергетична компанія України” (ЕКУ) почала експорт електроенергії, яку купує у державного “Енергоатома”.

Кабмін наприкінці червня передав Міністерству економіки повноваження щодо управління 100% державних акцій у статутному капіталі акціонерного товариства “Енергетична компанія України”, які перебували в управлінні Міністерства енергетики.

22 червня керівником компанії, видом діяльності якої останнім часом визначено торгівлю електроенергією, було призначено колишнього голову трейдингової компанії з групи ДТЕК Ріната Ахметова Віталія Бутенка, який також був власником ТОВ “ТЕТ груп”, відомого імпортом електроенергії з Білорусі минулого року.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму