Чи зобов’язаний державний виконавець повідомляти боржника про проведення опису та арешту майна?

25 травня 2021, 12:57Новини199

Этот материал также доступен на русском

Виконавець має право звернути стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб, а також на майно та кошти, що належать боржнику від інших осіб.

  • Посилання скопійованоlink copied

Нормами Закону України «Про виконавче провадження» не передбачено обов’язку державного виконавця повідомляти боржника про здійснення виконавчих дій щодо проведення опису та арешту майна (коштів) боржника відповідно до виконавчого документа (наказу суду).

Верховний Суд розглянув у порядку письмового провадження розглянув касаційну скаргу ТОВ на постанову Північного апеляційного господарського суду та ухвалу Господарського суду міста Києва за скаргою ТОВ на дії Головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області у справі № 910/11364/17.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Відповідач звернувся до Господарського суду міста Києва зі скаргою на дії головного державного виконавця, в якій просив визнати дії органу ДВС неправомірними і скасувати постанову про опис та арешт майна (коштів) боржника, акт про опис та арешт майна боржника, винесені під час вчинення дій в межах виконавчого провадження.

Ухвалою Господарського суду міста Києва у задоволенні скарги відповідача на дії органу ДВС відмовлено.

Постановою Північного апеляційного господарського суду ухвалу Господарського суду міста Києва залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Залишаючи касаційну скаргу без задоволення, а постанову апеляційного суду та ухвалу місцевого суду – без змін, Верховний Суд зазначив таке. Нормами Закону України «Про виконавче провадження» не передбачено обов’язку державного виконавця повідомляти боржника про здійснення виконавчих дій щодо проведення опису та арешту майна (коштів) боржника відповідно до виконавчого документа (наказу суду).

«Сторони виконавчого провадження мають право ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження, і відповідачу було відомо про відкриття виконавчого провадження, про що встановлено судами попередніх інстанцій та не заперечується в касаційній скарзі, а тому відповідач не був позбавлений можливості участі у проведенні виконавчих дій», – йдеться у постанові Суду.

У постанові про опис та арешт майна (коштів) боржника обов’язково зазначаються:

  • якщо опису підлягає земельна ділянка – її розмір, цільове призначення, наявність комунікацій тощо;
  • якщо опису підлягає будівля, споруда, приміщення, квартира – загальна площа, кількість кімнат (приміщень), їх площа та призначення, матеріали стін, кількість поверхів, поверх або поверхи, на яких розташоване приміщення (квартира), інформація про підсобні приміщення та споруди;
  • якщо опису підлягає транспортний засіб – марка, модель, рік випуску, об’єм двигуна, вид пального, пробіг, комплектація, потреба у ремонті, колір тощо. Копія постанови про опис та арешт майна (коштів) надається сторонам виконавчого провадження.

Статтею 53 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що виконавець має право звернути стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб, а також на майно та кошти, що належать боржнику від інших осіб. Готівка та майно, що належать боржнику від інших осіб, вилучаються виконавцем у таких осіб у присутності понятих.

Зважаючи на встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини справи і враховуючи наведені норми права, колегія суддів погодилася з висновком судів про відсутність підстав для визнання неправомірними дій органу ДВС.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини