Зверніть увагу

Чи потрібно погашати кредит у збанкрутілому банку?

11 травня 2021, 10:26Новини669

Этот материал также доступен на русском

Претендувати на реструктуризацію можуть як сумлінні позичальники, які виконували зобов’язання за своїми кредитами, так і ті, хто з різних причин припинив обслуговувати свої борги.

  • Посилання скопійованоlink copied

У разі визнання того чи іншого банку неплатоспроможним та його переведення під управління Фонду гарантування вкладів фізосіб, позичальники цієї фінустанови повинні продовжувати виконувати свої боргові зобов’язання. Про це йдеться у роз’ясненні ФГВФО, – повідомляє ЛІГА.Money.

Кошти, що надходитимуть від погашення кредитів, неплатоспроможний банк спрямовуватиме на розрахунок зі своїми вкладниками та іншими кредиторами.

Позичальник, який продовжуватиме сумлінно обслуговувати боргові зобов’язання, збереже свою позитивну кредитну історію.

Крім того, позичальники, які мають іпотечні кредити в неплатоспроможних банках, можуть реструктурувати свої борги на вигідних умовах.

Розроблені Фондом умови реструктуризації є єдиними для позичальників усіх збанкрутілих банків. Претендувати на реструктуризацію можуть як сумлінні позичальники, які виконували зобов’язання за своїми кредитами, так і ті, хто з різних причин припинив обслуговувати свої борги.

Серед ключових моментів програми – перегляд черговості погашення кредитної заборгованості.

На період реструктуризації встановлюється така черговість погашення кредитної заборгованості:

  • відсотки за користування кредитними коштами, нараховані відповідно до умов реструктуризації. Вони складатимуть 0,01% річних;
  • комісійні винагороди, нараховані відповідно до умов реструктуризації (це лише 1 грн);
  • тіло кредиту (основна заборгованість).

Основною умовою приєднання до цієї програми є сплата не менше 10% від суми кредитної заборгованості на момент звернення боржника з проханням про реструктуризацію.

Період реструктуризації не може перевищувати строк ліквідації банку. За умов продовження строків ліквідації банку період реструктуризації кредитної заборгованості може бути також продовжений.

Як правильно здійснювати платежі з погашення кредиту?

У період, коли в неплатоспроможному банку працює тимчасова адміністрація, платежі з погашення кредиту необхідно здійснювати з використанням реквізитів банку, вказаних у кредитному договорі.

Після початку процедури ліквідації неплатоспроможного банку платежі з погашення кредиту необхідно здійснювати на спеціальний накопичувальний рахунок, що відкривається в НБУ.

У разі виникнення питань у позичальника неплатоспроможного банку щодо погашення чи реструктуризації існуючої заборгованості можна звертатися до фахівців Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (контактну інформацію можна знайти за таким посиланням).

На 1 квітня 2021 року у реєстрі учасників Фонду гарантування вкладів нараховується 72 діючих банки. Триває ліквідація 47 неплатоспроможних банків, ліквідацію 50 фінустанов завершено.

 

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі