Зверніть увагу

Чи може ОСББ блокувати електронний ключ за борги: позиція ВС

19 березня 2021, 09:35Новини298

Этот материал также доступен на русском

Блокування ОСББ електронного ключа – індивідуального чипа власника квартири є протиправним, навіть за наявності у власника заборгованості за житлово-комунальні послуги.

  • Посилання скопійованоlink copied

Блокування об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку електронного ключа – індивідуального чипа власника квартири є протиправним, навіть за наявності у власника заборгованості за житлово-комунальні послуги. До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, розглянувши у порядку письмового провадження справу № 522/11197/17 за позовом особи до Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) про визнання дій протиправними.

Обставини справи

Суди встановили, що позивач є власником квартири, в якому діє ОСББ. У будинку встановлена цифрова система контролю доступу, яка передбачає використання електронного ключа та забезпечує вільний прохід на територію і користування спільними приміщеннями, у тому числі ліфтами. Із середини квітня 2017 року до травня 2017 року його електронний ключ (індивідуальний чип) було заблоковано, а розблокування відбулося після оплати заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Задовольняючи позов, районний суд, з яким погодився й апеляційний суд, виходив із того, що блокування відповідачем електронного ключа позивача через наявність боргу за житлово-комунальні послуги є неправомірним. Верховний Суд погодився із таким висновком судів з огляду на таке.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» основна діяльність об’єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних із діяльністю об’єднання.

Договором про надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території, який укладено між позивачем та ОСББ, не передбачено право виконавця (ОСББ) на обмеження доступу споживача до будь-яких приміщень, які перебувають у спільному користуванні мешканців цього будинку.

Не надані ОСББ такі права і статутом об’єднання. Верховний Суд погодився із висновком судів про те, що електронний ключ не функціонував належним чином через його відключення відповідачем у зв’язку із наявністю боргу за житлово-комунальні послуги. Встановивши факт неправомірного блокування електронного ключа – індивідуального чипа позивача ОСББ, що створювало перешкоди у користуванні спільним майном, суд першої інстанції, з висновком якого погодився апеляційний суд, дійшов обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог.

Доводам ОСББ про те, що воно не мало технічної можливості блокувати електронний ключ позивача надано оцінку апеляційним судом, у тому числі з урахуванням письмових пояснень представника відповідача щодо можливості відключення картки доступу. Постановою Верховного Суду рішення Приморського районного суду м. Одеси від 06 серпня 2018 року та постанову Одеського апеляційного суду від 08 жовтня 2019 року залишено без змін.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
Важливо довести, що знищення або пошкодження об’єкту відбулось внаслідок збройної агресії рф

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
У 2021 році динаміка практики щодо притягнення до солідарної відповідальності зросла до 10 справ, а у 2022 – вже до 17